Reuniune istorică a miniștrilor de externe azi, la Kiev. UE promite să își crească sprijinul militar

Miniștrii de externe ai Uniunii Europene au ajuns la Kiev pentru prima reuniune a celor 27 de state membre organizată vreodată în afara UE, scrie TF1.

„Convocăm o reuniune istorică a miniștrilor de externe ai UE aici, în Ucraina, țară candidată și viitoare membră a UE. Suntem aici pentru a ne exprima solidaritatea și sprijinul față de poporul ucrainean.”, a postat pe rețeaua de socializare X Înaltul Reprezentant al UE pentru politică externă, Josep Borrell.

„Până acum, Uniunea Europeană a oferit un sprijin de 85 de miliarde Ucrainei, dintre care 20 au fost ajutor military, iar restul finațelor au fost ca să ajute guvernul de la Kiev să funcționeze în timp de război”, a spus Florin Jipa, editor șef la Monitorul Apărării și Securității.

Ajutorul financiar global „este și secretul rezistenței armatei ucrainene. Zelenski spunea aseară că războiul va continua indiferent de sprijinul avut, dar toți știu că fără SUA și UE va fi foarte greu. Această săptămână critică va ajunge la un acord între cele două partide politice din SUA, astfel încât ajutorul militar către Ucraina să continue”, a mai adăugat Florin Jipa.

Evenimentul a fost anunțat în momentul în care a început, din motive de securitate.

Citește și:

Exit mobile version