- Vineri, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a fost singurul ministrul rus care a participat la prima reuniune a G20 de la începutul războiului.
- Participarea Rusiei la reuniunea G20 este văzută ca un test al posibilei prezențe a premierului Vladimir Putin la summitul G20.
- Președintele Joko Widodo a vizitat Kievul și Moscova la sfârșitul lunii iunie pentru a-i întâlni pe cei doi președinți ucraineni Volodimir Zelenski și Putin. A acționat ca mediator al conflictului.
Înaintea reuniunii miniștrilor de externe G20 din Indonezia, ministrul de externe Bearbock și-a actualizat apelul adresat ministrului rus de externe Serghei Lavrov de a contracara atacul asupra Ucrainei. Altfel, nu există discuții bilaterale cu Rusia, scrie NTV.
La conferința puterii economice a G20 de la Bali, ministrul de externe Annalena Baerbock, prima femeie care a devenit ministru federal al afacerilor externe din Germania, s-a bazat pe izolarea extinsă a Moscovei ca urmare a războiului agresiv din Rusia.
Vineri, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a fost singurul ministrul rus care a participat la prima reuniune a G20 de la începutul războiului. Pe lângă discuțiile privind consolidarea soluționării conflictelor internaționale multilaterale, vor exista și discuții despre securitatea alimentară și energetică la nivel mondial.
Lavrov a sosit în Bali înaintea lui Bearbock și se întâlnise deja cu omologul său chinez Wang Yi și cu ministrul turc de externe Mevrut Chabsogur.
Participarea Rusiei la reuniunea G20 este văzută ca un test al posibilei prezențe a premierului Vladimir Putin la summitul G20, care va avea loc tot la Bali în perioada 15-16 noiembrie. Unele state au pus sub semnul întrebării implicarea lui Putin, dacă ar trebui să apară direct.
Țările G7 nu vor să vorbească cu Lavrov.
Bearbock a spus că președintele rus Vladimir Putin nu trebuie să „încurce lumea”. Consecințele războiului nu ar trebui să distrugă alte părți ale lumii, a subliniat ea în legătură cu criza foametei care se profilează la nivel mondial. Bearbock a anunțat că ea și alți oficiali G7 nu vor ține întâlniri bilaterale regulate cu Lavrov legate de discuții. „Oricine ne bombardează ordinea internațională de pace nu poate se poate aștepta să vorbim despre relații comerciale bilaterale”.
Germania deține acum președinția G7. Pe lângă Germania și SUA, grupul G7 include Franța, Regatul Unit, Italia, Canada și Japonia. Când a fost întrebată dacă i-ar face semn lui Lavrov, ministrul a spus pur și simplu: „Suntem la o conferință internațională cu un zâmbet și este un zâmbet insuportabil al cuiva care bombardează Ucraina în același timp.” Deci nu există nicio fotografie oficială obișnuită de familie. Rusia face parte din cercul G20, a spus Baerbock. „Dar este important ca Rusia să nu aibă acces aici”.
Indonezia a încercat să medieze conflictul
Indonezia, cea mai mare națiune insulară din lume, deține președinția G20 în acest an. Președintele Joko Widodo a vizitat Kievul și Moscova la sfârșitul lunii iunie pentru a-i întâlni pe cei doi președinți ucraineni Volodimir Zelenski și Putin. A acționat ca mediator al conflictului.
Unii miniștri au părăsit deliberările în semn de protest față de prezența lui Lavrov și se speră să izbucnească un scandal. Teuku Faizasyah, un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe indonezian, a refuzat să comenteze, dar a subliniat „că noi, diplomații, trebuie să fim pregătiți pentru diferite scenarii”.
Momentan nu există o declarație finală comună. Un purtător de cuvânt a declarat că la sfârșitul întâlnirii de vineri a fost planificată o declarație a Ministerului de Externe al Indoneziei.