• Summitul G20 a luat sfârșit astăzi, iar membrii blocului comunitar au ajungs la un acord, în ciuda divergențelor legate de războiul Rusiei împotriva Ucrainei.
  •  Biden s-a întâlnit cu reprezentanții Indiei, Braziliei și Africii de Sud,  democrațiile cheie BRICS, pentru a discuta eforturile SUA de a asigura finanțare suplimentară pentru țările cu venituri mici și medii.
  • Rishi Sunak l-a avertizat pe premierul chinez Li Qiang împotriva oricărei „interferențe” în democrația Marii Britanii.

Summitul G20 a luat sfârșit astăzi, iar membrii blocului comunitar au ajungs la un acord, în ciuda divergențelor legate de războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Iată care sunt principalele concluzii de la summit și de la conferința de presă a președintelui american Joe Biden din Vietnam, scrie Bloomberg.

G20 a convenit asupra unei declarații care solicită mai multe eforturi pentru a sprijini creșterea globală a tuturor statelor membre, atenuarea sărăciei și lupta comună împotriva schimbărilor climatice. Kievul a criticat G-20 pentru că nu a condamnat definitiv Rusia în cee ace privește războiul, în timp ce Marea Britanie, Germania și SUA au lăudat rezultatul final.

Xi Jinping și Vladimir Putin nu au participat la Summit. SUA vor găzdui întâlnirea din 2026, în ciuda dezacordului categoric al Chinei.

Recomandări

A.I. NEWS
ULTIMATUM PENTRU HAMAS
CÂT INVESTESC PARTIDELE ÎN PROPAGANDĂ
UNDE MERGE REGELE CHARLES
MACRON A IEȘIT LA ATAC
FERRARI LANSEAZĂ UN NOU BOLID

Biden a susținut o conferință de presă și a spus că „nu are intenția de a încerca să limiteze sau să izoleze China, chiar dacă a afirmat că problemele economice ale națiunii asiatice i-au diminuat capacitatea de a invada Taiwan”. Anterior, el a avut o întâlnire cheie cu Lula, Modi și Cyril Ramaphosa din Africa de Sud, democrațiile cheie membre BRICS, pentru a discuta eforturile SUA de a asigura finanțare suplimentară pentru țările cu venituri mici și medii. Întâlnirea nu a inclus China sau Rusia, celelalte economii BRICS.

Rishi Sunak l-a avertizat pe premierul chinez Li Qiang împotriva oricărei „interferențe” în democrația Marii Britanii, în timp ce Italia i-a semnalat în mod privat lui Li că aceștia vor părăsi Inițiativa Belt and Road din Beijing, un program de infrastructură. SUA au semnat un acord cu India, țările din Orientul Mijlociu și UE pentru a se conecta prin rute feroviare și maritime. Biden a numit-o „foarte mare lucru”.

Summitul a reprezentat un moment important pentru India, a cărei economie în creștere rapidă atrage mai multă atenție din partea investitorilor preocupați de încetinirea economiei din China. Modi, prim ministrul Indiei, a folosit, de asemenea, evenimentul pentru a-și întări statutul înaintea alegerilor de anul viitor, unde va solicita un al treilea mandat de cinci ani.

Citește și: