• Liderii Grupului G20 nu au reuşit să condamne invazia Rusiei în Ucraina într-o declarație comună.
  • Declaraţia solicită o „pace justă şi durabilă în Ucraina”, dar nu leagă în mod explicit această cerere de importanţa integrităţii teritoriale a Ucrainei.
  • Jake Sullivan, consilierul pentru securitate naţională al SUA, a spus că declaraţia are un „set de paragrafe consecvente” privind războiul.

Liderii Grupului G20 nu au reuşit să condamne invazia Rusiei în Ucraina într-o declaraţie comună, după ce China şi Rusia au respins un limbaj care învinovăţea Moscova pentru acest conflict.

Declaraţia finală a summitului de la New Delhi se referă doar la „războiul din Ucraina”, o formulare pe care susţinătorii Kievului, precum SUA şi UE, au respins-o anterior, deoarece implică faptul că ambele părţi sunt la fel de complice, relatează Financial Times.

Această declaraţie, elaborată după săptămâni de negocieri şi ore de dezbateri intense între diplomaţi în timp ce summitul era deja în desfăşurare, este un eşec pentru ţările occidentale care şi-au petrecut ultimul an încercând să convingă ţările în curs de dezvoltare să condamne regimul lui Putin şi să sprijine Ucraina.

Recomandări

FOȘTII ȘEFI SRI AJUNG SUB CONTROL JUDICIAR
UN ROMÂN E ARESTAT DE TRĂDARE
ORBAN ÎL APĂRĂ PE NETANYAHU
CE TREND ÎNCERCI AZI? QUIET VACATIONING
MAI EȘTI TARE, BUGETARE?
SZIJJARTO ÎI APĂRĂ PE RUȘI

Declaraţia anterioară a G20, făcută în Indonezia în noiembrie anul trecut, se referea la „agresiunea Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei”. Diplomaţii occidentali au declarat că refuzul Chinei de a repeta această formulare a fost esenţial pentru a împinge India, ţara gazdă, să propună un limbaj de compromis.

Declaraţia solicită o „pace justă şi durabilă în Ucraina”, dar nu leagă în mod explicit această cerere de importanţa integrităţii teritoriale a Ucrainei, aşa cum au insistat ţările occidentale. De asemenea, declaraţia din acest an, spre deosebire de cea din 2022, nu menţionează că „majoritatea membrilor au condamnat ferm războiul”.

Jake Sullivan, consilierul pentru securitate naţională al SUA, a declarat totuşi că declaraţia are un „set de paragrafe consecvente” privind războiul din Ucraina.

„Din punctul nostru de vedere, face o treabă foarte bună în ceea ce priveşte apărarea principiului că statele nu pot folosi forţa pentru a căuta să dobândească teritorii … că utilizarea armelor nucleare este inadmisibilă, că o pace dreaptă trebuie să se bazeze pe principiile Cartei ONU”, a adăugat el.

Citește și: