• G20 a adoptat o declarație de consens cu privire la problemele cu care se confruntă blocul.
  • Modi: Pe fondul muncii asidue a tuturor echipelor, am obținut un consens asupra Declarației Summitului liderilor.
  • Grupul este profund divizat în ceea ce privește războiul din Ucraina.

G20 a adoptat o declarație de consens cu privire la problemele cu care se confruntă blocul, a anunțat sâmbătă premierul indian. Narendra Modi a spus că negociatorii au rezolvat divergențele profunde cu privire la formularea privind războiul din Ucraina.

El nu a oferit detalii despre formularea de compromis, relatează Reuters.

„Pe fondul muncii asidue a tuturor echipelor, am obținut un consens asupra Declarației Summitului liderilor G20. Anunț adoptarea acestei declarații”, a declarat Modi în fața liderilor G20 la New Delhi.

Recomandări

O NOUĂ MISIUNE NASA
OMAGIU PENTRU BERNARD HILL
PICASSO ÎȘI DEDICĂ VIAȚA ARTEI
SWIFT REVINE PE PRIMUL LOC
MADONNA CÂNTĂ ÎN RIO DE JANEIRO
KIEVUL SE DIGITALIZEAZĂ

Anterior, Modi a inaugurat reuniunea de două zile făcând apel la membri să pună capăt unui „deficit de încredere globală” și a anunțat că blocul acordă statutul de membru permanent Uniunii Africane, într-un efort de a o face mai reprezentativă.

„Astăzi, în calitate de președinte al G20, India face apel la întreaga lume să convertească mai întâi acest deficit de încredere globală într-o singură încredere”, a spus el: „Este timpul ca noi toți să acționăm împreună”.

Grupul este profund divizat în ceea ce privește războiul din Ucraina, națiunile occidentale insistând pentru o condamnare fermă a Rusiei în Declarația liderilor, în timp ce altele cer să se concentreze pe probleme economice mai largi.

Formularea ar putea fi similară cu cea din declarația emisă în Indonezia, cu ocazia summitului din 2022, în care se menționa că, deși majoritatea națiunilor au condamnat Rusia pentru invazie, au existat și opinii divergente.

Un proiect anterior de 38 de pagini al declarației finale, analizat de Reuters, a lăsat în alb paragraful privind „situația geopolitică”, în timp ce s-a ajuns la un acord cu privire la alte 75 de paragrafe care acopereau probleme de la datoria globală și criptomonede până la schimbările climatice.

Citește și: