Revoluția digitală ne ocolește. România este ultima țară din UE la interacțiunea online cu statul

România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană la interacțiunea online cu autoritățile publice.

Conform unui raport Eurostat din 2023, doar 23% dintre cetățenii români au utilizat site-urile web sau aplicațiile autorităților publice în ultimele 12 luni. Media UE este de 69%.

De ce este România atât de în urmă la digitalizare?

Din mai multe motive. Începem cu zonele rurale unde infrastructura digitală este slab dezvoltată, unde accesul la internet de mare viteză și la tehnologiile moderne este limitat.

Nu se fac peste tot școli ca cea de la Ciugud. Inlcusiv în capitală nu avem așa ceva. Din start avem o zonă mare care nu poate utiliza aceste metode.

În plus, educația digitală, știm cu toții…este deficitară, iar o mare parte din populație nu se descurcă
sau pur și simplu nu știe să utilizeze platformele guvernamentale online.

Platformele de asemenea par de multe ori că vor să te încurce, nu întelegi exact ce trebuie să faci sau o faci degeaba pentru că mai departe nu se ocupă nimeni. Trebuie să trimiți 10 mail-uri pentru o mică problemă care de cele multe ori se rezolvă pe loc dacă ajungi în locația respectivă.

Lipsa de încredere în instituțiile publice este un alt factor. Alți cetățeni evită utilizarea serviciilor online din cauza experiențelor negative sau a temerilor legate de securitatea datelor. Site-urile noastre nu arată profi, nu te fac să ai încrederea că tot ce se întâmplă pe site ajunge doar în baza oficială de date și atât.

De asemenea, avem finanțări… dar nu pentru ce contează. Suntem țara cu trotuare ori supra etajate ori deloc și fără insitituții de învățământ performante, spitale sau lucruri care chiar contează.

Acestea sunt motive care contribuie la rămânerea României în urma altor țări din UE la capitolul digitalizare.

Exit mobile version