Riscurile pe care Biden și le asumă în timpul vizitei în Israel. Președintele american se confruntă cu probleme de securitate și politice

Biden se confruntă cu mai multe riscuri în vizita pe care urmează s-o facă în Israel. O călătorie prezidențială în Israel într-un moment atât de critic reprezintă provocări enorme pentru Casa Albă, atât din punct de vedere politic, cât și din punct de vedere al securității.

Riscul de securitate al unei astfel de călătorii a fost clar luni, când sirenele care avertizau asupra unor rachete au sunat în timp ce Blinken, care se afla în Israel pentru a doua sa vizită într-o săptămână, se întâlnea la o bază militară cu Netanyahu și cabinetul său de război.

„Această vizită efectuatăeste de importanță strategică deosebită pe două paliere. Una simbolistică, dar și practică, și anume în prima chestiune pe această direcție este pentru a arăta suportul Statelor Unite față de Israel și fiind invitat să efectueze și această vizită de către premierul Netanyahu în weekend-ul care a trecut”, a spus Flavius Caba Maria, președintele Pre-Middle East Political and Economic Institute”.

Blinken și gazdele sale au fost duși de urgență într-un buncăr și s-au adăpostit acolo timp de cinci minute înainte de a-și relua discuțiile. A existat un avertisment similar atunci când Biden a vizitat câteva blocuri din Kiev cu Zelenski în februarie.

Dar riscurile fizice din Tel Aviv au fost considerate destul de scăzute, încât s-a considerat oportun să poată discuta despre asta în prealabil. Călătoria la Kiev, unde nu au fost prezente forțe americane pentru a sprijini serviciile secrete, a fost ținută secretă.

„Un alt element semnificativ al vizitei este prevenirea escaladării situației la nivel regional. În partea de nord există posibilitatea deschiderii altui front, în cazul în care forțele armate israeliene intră în operațiune militară în forță în Fâșia Gaza, să fie deschis frontul de către Hezbollah.”, a mai adăugat Flavius Caba Maria.

Riscurile politice pentru Biden sunt greu de măsurat. În primul său efort public de a îndemna la prudență față de Israel, Biden a avertizat că el crede „că ar fi o mare greșeală” ca Israelul să ocupe din nou Gaza, un pas pe care oficialii israelieni spun că nu intenționează să îl facă. Dar ei nu au explicat cine ar conduce Fâșia Gaza în absența Hamas sau cum ar putea împiedica un grup similar să se ridice la putere.

El a avertizat, de asemenea, că „trebuie să existe o Autoritate Palestiniană; trebuie să existe o cale către un stat palestinian”.

Citește și:

Exit mobile version