- Rishi Sunak a fost fotografiat în avion spre summitul G20 din Bali, care începe astăzi.
- El consideră că Vladimir Putin nu face nici un efort pentru a-și explica acțiunile din Ucraina.
- Se așteaptă ca premierul să calce pe urmele predecesorilor săi Liz Truss și Boris Johnson și să confrunte Rusia cu privire la „invazia ilegală” a acesteia.
Premierul Rishi Sunak a catalogat Rusia drept „stat necinstit”, atacându-l pe președintele Vladimir Putin pentru că nu a participat la summitul G20 de la Bali. Sunak consideră că neprezentarea președintelui la summitul de astăzi înseamnă că liderul de la Kremlin nu face nici un efort pentru a-și explica acțiunile, în ciuda faptului că este „responsabil pentru atâta vărsare de sânge în Ucraina”.
În schimb, ministrul de externe al Moscovei Serghei Lavrov va merge la summitul G20. Se așteaptă ca acesta să fie atacat de lideri în cadrul sesiunii de astăzi. Aceasta va fi prima întâlnire între un prim-ministru britanic și un oficial rus de când Putin și-a început invazia în februarie.
Se așteaptă ca premierul să calce pe urmele predecesorilor săi Liz Truss și Boris Johnson și să confrunte Rusia cu privire la „invazia ilegală” a acesteia. Sunak, care a fost fotografiat vorbind cu jurnaliștii în avionul spre Bali, va prezenta la summit un plan economic în cinci puncte, în speranța că va reduce dependența de petrolul și gazele rusești.
Vorbind pentru The Telegraph, Sunak a declarat: „Nu vom permite ca viitorul nostru economic să fie ținut ostatic de acțiunile unui stat necinstit – și nici aliații noștri nu vor face acest lucru”. Vorbind despre Putin, el a adăugat: „Liderii își asumă responsabilitatea. Ei se prezintă. Cu toate acestea, la summitul G20 din Indonezia de săptămâna aceasta, un loc va rămâne vacant. Omul care este responsabil de atâta vărsare de sânge în Ucraina și de conflicte economice în întreaga lume nu va fi acolo pentru a-și înfrunta colegii. Nici măcar nu va încerca să își explice acțiunile. În schimb, el va sta acasă, iar noi, restul, ne vom ocupa de sarcina care ne revine”.
De asemenea, el se va întâlni pentru prima dată cu președintele american Joe Biden. Cei doi lideri mondiali vor încerca să convingă țările mai puțin favorabile Ucrainei să se alăture lor, în speranța de a exercita mai multă presiune asupra lui Putin pentru a se retrage.
Aseară, purtătorul de cuvânt oficial al premierului a declarat pentru Daily Mail: „Vom folosi fiecare ocazie pentru a confrunta Rusia cu privire la acțiunile lor ilegale continue, cu privire la bombardamentele inumane asupra civililor nevinovați, asupra infrastructurii civile în încercarea de a înfometa poporul ucrainean și, bineînțeles, cu privire la impactul semnificativ pe care îl are asupra țărilor vulnerabile din întreaga lume”.
Săptămâna trecută, Putin și trupele sale au fost învinse după ce au fost forțate să se retragă din orașul Herson din sudul țării – singura capitală regională pe care forțele Kremlinului au reușit să o captureze de când a început invazia lui Putin în februarie. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski va participa la summit prin videoconferință. Sunak a declarat că i-a spus clar liderului de la Kiev că Marea Britanie „nu va da niciodată înapoi când vine vorba de susținerea poporului ucrainean în fața brutalității”.
Membrii G20 sunt Argentina, Australia, Brazilia, Canada, China, Franța, Germania, India, Indonezia, Italia, Japonia, Mexic, Rusia, Arabia Saudită, Africa de Sud, Coreea de Sud, Turcia, UE, Marea Britanie și SUA. Va fi o șansă pentru Sunak de a se prezenta ca lider, fără să se știe prea multe până acum despre poziția sa față de multe probleme geopolitice.
O parte din planul de acțiune economică al lui Sunak este de a „direcționa sprijinul guvernamental acolo unde este cel mai necesar”. El speră, de asemenea, să „pună capăt militarizării producției și distribuției de alimente”. Acest lucru începe cu reluarea acordului privind cerealele pe care Putin l-a suspendat, împiedicând exporturile din Ucraina.
Al treilea este de a consolida securitatea energetică, reducând dependența de Rusia. În cele din urmă, Sunak speră să „deschidă comerțul global” și să ofere „o finanțare onestă și fiabilă pentru a ajuta țările în curs de dezvoltare să se dezvolte în mod durabil”. Săptămâna trecută, premierul s-a aflat în Egipt pentru summitul Cop27 al ONU privind clima, după ce a revenit asupra deciziei sale inițiale de a nu participa.