• Boris Johnson se retrage din concurs.
  • Rishi Sunak declară oficial că va candida.
  • Primul tur de scrutin va avea loc luni.

Rishi Sunak părea că va deveni următorul prim-ministru al Marii Britanii după ce Boris Johnson s-a retras duminică din competiție, spunând că, deși avea suficient sprijin pentru a ajunge în scrutinul final, și-a dat seama că țara și Partidul Conservator au nevoie de unitate.

Johnson se grăbise să se întoarcă acasă dintr-o vacanță în Caraibe pentru a încerca să obțină sprijinul a 100 de parlamentari pentru a se înscrie în competiția de luni pentru a o înlocui pe Liz Truss, femeia care i-a succedat în septembrie, după ce a fost forțat să demisioneze din cauza unei serii de scandaluri. El a declarat că și-a asigurat sprijinul a 102 legislatori și că ar fi putut fi înapoi în Downing Street, dar că nu a reușit să o convingă nici pe Sunak, nici pe cealaltă concurentă, Penny Mordaunt, să se unească în interesul național.

Cred că am multe de oferit, dar mă tem că pur și simplu nu este momentul potrivit, a declarat Johnson duminică seara târziu. Fostul prim-ministru și-a asigurat până duminică susținerea publică a puțin sub 60 de parlamentari conservatori, mult sub jumătate din cele aproape 150 de susținerile primite de Sunak. Lira sterlină a crescut cu mai mult de jumătate de cent față de dolar în primele tranzacții din Asia.

Recomandări

O FURTUNĂ SOLARĂ AMENINȚĂ PĂMÂNTUL
ATENȚIE, CIP DEFECT
JUMĂTATE TU, JUMĂTATE EU
ISRAELUL EXTINDE OPERAȚIUNEA ÎN RAFAH
CIOLACU IA MĂSURI ANTI-SHRINKFLAȚIE
ÎNCEPE CAMPANIA ELECTORALĂ

Declarația lui Johnson deschide probabil calea pentru ca rivalul său, fostul ministru de finanțe Sunak, în vârstă de 42 de ani, să devină prim-ministru, posibil chiar de luni. Dacă va fi confirmat, el ar urma să o înlocuiască pe Truss, care a fost forțată să demisioneze după ce a lansat un program economic care a declanșat turbulențe pe piețele financiare.

Conform regulilor, dacă un singur candidat obține sprijinul a 100 de parlamentari conservatori, acesta va fi numit prim-ministru luni. În cazul în care doi candidați trec pragul, aceștia vor trece la un vot al membrilor partidului, iar câștigătorul va fi anunțat vineri, cu doar câteva zile înainte ca noul ministru de finanțe Jeremy Hunt să expună starea finanțelor țării într-un plan bugetar care urmează să fie publicat pe 31 octombrie.

Acest lucru a generat îngrijorări că Johnson se va întoarce la Downing Street cu sprijinul membrilor de partid, și nu al majorității legislatorilor din parlament, lăsând partidul foarte divizat. Hunt și-a declarat sprijinul pentru Sunak duminică târziu.

Unii susținători ai lui Johnson ar putea trece la Mordaunt, care s-a prezentat ca fiind candidatul unității, dar mulți au trecut imediat la Sunak. O sursă apropiată de campania lui Mordaunt a declarat că fostul ministru al apărării va continua în competiție.

Ea este candidatul unificator care are cele mai multe șanse să țină împreună aripile Partidului Conservator”, a declarat sursa.