- Rishi Sunak și omologul său Fumio Kishida se vor întâlni miercuri la Turnul Londrei pentru a semna oficial pactul.
- Acesta va permite Regatului Unit și Japoniei să desfășoare forțe în țările celeilalte.
- Vizita lui Kishida la Londra face parte dintr-un turneu cu escală în cinci națiuni G7, marcând preluarea de către Japonia a președinției rotative a grupului pentru 2023.
Rishi Sunak și prim-ministrul japonez vor semna ceea ce guvernul britanic a declarat că va fi cel mai important acord de apărare dintre cele două națiuni din mai bine de un secol.
Premierul și omologul său Fumio Kishida se vor întâlni astăzi la Turnul Londrei pentru a semna oficial pactul, care va permite Regatului Unit și Japoniei să desfășoare forțe în țările celeilalte. Astfel, Regatul Unit va deveni prima țară europeană care va avea un acord de acces reciproc cu Japonia.
Acordul face parte din „înclinarea” politicii de apărare și externe a Regatului Unit către regiunea Indo-Pacific, în urma unei revizuiri integrate din 2021, care a recunoscut impactul tot mai mare al Chinei în zonă. Acordul de acces a fost pregătit de ani de zile, fostul prim-ministru Boris Johnson convenind un acord de principiu în luna mai, în timpul primei vizite oficiale a dlui Kishida în Marea Britanie.
Sunak a declarat că acordul va „cimenta angajamentul Regatului Unit față de Indo-Pacific” și va consolida securitatea economică. Oficialii au declarat că acordul de apărare ar permite ambelor forțe să planifice și să desfășoare exerciții și desfășurări militare mai mari și mai complexe.
Sunak a declarat: „În ultimele 12 luni, am scris următorul capitol al relației dintre Regatul Unit și Japonia – accelerând, construind și aprofundând legăturile noastre. În această lume din ce în ce mai competitivă, este mai important ca niciodată ca societățile democratice să continue să fie umăr la umăr în timp ce navigăm printre provocările globale fără precedent ale timpului nostru.”
Vizita lui Kishida la Londra face parte dintr-un turneu cu escală în cinci națiuni G7, marcând preluarea de către Japonia a președinției rotative a grupului pentru 2023. Călătoria sa, în cadrul căreia va vizita Franța, Italia, Marea Britanie, Canada și, în cele din urmă, SUA în decurs de cinci zile, are loc în contextul în care Japonia se rupe de reținerea sa postbelică pentru a-și asuma roluri mai ofensive, cu gândul la China.
Luna trecută, Japonia a anunțat că a adoptat reforme în domeniul securității și apărării, inclusiv o capacitate de contraatac care rupe cu principiul exclusiv al autoapărării, în vigoare de la înfrângerea din cel de-al Doilea Război Mondial.