• Partidul a împiedicat formarea unui guvern descentralizat al Irlandei de Nord, lăsând Irlanda de Nord în impas politic.
  • Marea Britanie dorește să schimbe acordul actual.
  • Acesta prevede verificarea unor bunuri la intrarea în Irlanda de Nord din restul Marii Britanii.

Rishi Sunak și președintele Comisiei Europene urmează să poarte luni discuții finale” privind un nou acord post-Brexit pentru Irlanda de Nord, anunță Downing Street.

Premierul și Ursula von der Leyen se vor întâlni după-amiază la Berkshire pentru a discuta despre provocările complexe” din jurul protocolului.

Marea Britanie dorește să schimbe acordul actual – care prevede verificarea unor bunuri la intrarea în Irlanda de Nord din restul Marii Britanii.

Recomandări

BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
EMMA STONE ÎȘI DEZVĂLUIE NUMELE REAL
CE FACEM CU POLUAREA?
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ

Un nou acord este așteptat de câteva zile. Vicepremierul Dominic Raab a declarat anterior că Regatul Unit și UE sunt pe punctul de a ajunge la un acord” și că UE a mișcat” în privința unor aspecte.

Downing Street a dat publicității mai multe detalii despre discuțiile dintre Sunak și dna von der Leyen, care ar urma să aibă loc în jurul orei prânzului târziu.

În cazul în care se ajunge la un acord, acesta ar urma să fie anunțat mai târziu, luni, liderii urmând să țină o conferință de presă comună după ce cabinetul va fi actualizat.

Prim-ministrul se va adresa apoi Camerei Comunelor. Atât parlamentarii conservatori, cât și cei laburiști au fost informați de către șefii lor de partid să vină luni în Parlament.

Downing Street a declarat: Primul ministru Sunak dorește să se asigure că orice acord rezolvă problemele practice de pe teren, asigură libera circulație a comerțului în întreaga Marea Britanie, protejează locul Irlandei de Nord în Uniunea noastră și redă suveranitatea poporului din Irlanda de Nord”.

Au existat sute de ore de discuții” în timpul negocierilor intensive cu UE”, a adăugat purtătorul de cuvânt, precizând că s-au înregistrat progrese pozitive și constructive”. Protocolul privind Irlanda de Nord a fost convenit sub conducerea fostului premier Boris Johnson, ca parte a procesului de ieșire a Regatului Unit din Uniunea Europeană.

Acesta înseamnă că Irlanda de Nord a continuat să respecte unele legi ale UE, astfel încât mărfurile să poată trece liber peste graniță spre Republica Irlanda fără controale. În schimb, mărfurile care sosesc din Anglia, Scoția și Țara Galilor sunt verificate atunci când ajung în porturile nord-irlandeze.

Criticii, inclusiv Partidul Democratic Unionist din Irlanda de Nord (DUP), consideră că acest lucru subminează poziția națiunii în restul Regatului Unit și are un impact asupra comerțului.

DUP s-a plâns de ceea ce numește un deficit democratic”, Irlanda de Nord fiind supusă normelor UE fără a avea un cuvânt de spus în privința acestora. Partidul a împiedicat formarea unui guvern descentralizat al Irlandei de Nord, lăsând Irlanda de Nord în impas politic.