• De când Rusia și-a invadat vecinul la sfârșitul lunii februarie, agențiile de informații din SUA și Marea Britanie au fost remarcabil de dispuse să facă publice evaluările secrete ale serviciilor de informații.
  • Săptămâna aceasta, SUA au declasificat concluziile serviciilor de informații care susțin că președintele rus Vladimir Putin este dezinformat cu privire la performanțele slabe ale armatei sale în Ucraina de către consilieri cărora le este frică să-i spună adevărul.
  • Joi, un șef al spionajului britanic a declarat că trupele ruse demoralizate refuză să execute ordinele și își sabotează propriul echipament.

Războiul din Ucraina este conflictul în care spionii au ieșit din umbră și au intrat în centrul atenției, scrie AP, citat de Bloomberg.

De când Rusia și-a invadat vecinul la sfârșitul lunii februarie, serviciile secrete de informații din SUA și Marea Britanie au fost remarcabil de dispuse să facă publice evaluările secrete ale serviciilor de informații despre ceea ce se întâmplă pe câmpul de luptă – dar și în interiorul Kremlinului.

Săptămâna aceasta, SUA au declasificat concluziile serviciilor de informații care susțin că președintele rus Vladimir Putin este dezinformat cu privire la performanțele slabe ale armatei sale în Ucraina de către consilieri cărora le este frică să-i spună adevărul. Joi, un șef al spionajului britanic a declarat că trupele ruse demoralizate refuză să execute ordinele și își sabotează propriul echipament.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Jeremy Fleming, care conduce agenția britanică de informații electronice GCHQ, a făcut aceste comentarii într-un discurs public în care a spus că „ritmul și amploarea” la care sunt publicate informații secrete „este într-adevăr fără precedent”.

Oficialii spun că fluxul de informații declasificate – care include rapoarte periodice pentru jurnaliștii din Washington și Londra și notificări zilnice pe Twitter din partea Ministerului britanic al Apărării – are mai multe obiective. În parte, este de a-l face pe Putin să știe că este urmărit și de a-l face să pună la îndoială ceea ce i se spune. De asemenea, este menit să încurajeze armata rusă să îi spună lui Putin adevărul și să transmită publicului rus că a fost mințit în legătură cu războiul.

Statele Unite și Marea Britanie au publicat, de asemenea, evaluări ale serviciilor de informații în încercarea de a descuraja acțiunile rusești. Așa s-a întâmplat în cazul avertismentelor recente potrivit cărora Rusia s-ar putea pregăti să folosească arme chimice în Ucraina.

Directorul CIA, William Burns, a vizitat Moscova înainte de invazie

Totul face parte dintr-o strategie transatlantică strâns coordonată care a fost în lucru de luni de zile.

Oficialii administrației Biden spun că au decis să împărtășească în mod agresiv informații și să coordoneze mesajele cu aliații cheie, inclusiv Marea Britanie, din moment ce îngrijorările SUA cu privire la mișcările de trupe rusești din toamna anului 2021 au pus comunitatea de informații în alertă maximă.

La începutul lunii noiembrie, președintele Joe Biden l-a trimis pe directorul CIA, William Burns, la Moscova pentru a avertiza că SUA erau pe deplin conștiente de mișcările trupelor rusești. De obicei, Casa Albă a fost foarte discretă cu privire la călătoriile directorului, dar administrația Biden a considerat că, în această situație, trebuia să anunțe vizita pe larg. Ambasada SUA la Moscova a anunțat că Burns s-a întâlnit cu înalți oficiali ai Kremlinului la scurt timp după încheierea călătoriei sale.

La scurt timp după misiunea lui Burns la Moscova, oficialii americani au decis că trebuie să accelereze schimbul de informații.

Oficialii au făcut schimb de informații confidențiale cu alți membri ai alianței Five Eyes – Marea Britanie, Canada, Australia și Noua Zeelandă – și, de asemenea, cu Ucraina. Directorul serviciilor naționale de informații, Avril Haines, a fost trimisă la Bruxelles pentru a informa membrii NATO cu privire la informațiile care stau la baza îngrijorărilor americane tot mai mari că Rusia părea să aibă intenții de invazie, potrivit unui oficial american familiarizat cu această chestiune, care a vorbit sub rezerva anonimatului pentru a discuta despre acest subiect delicat.

Unii aliați și analiști au fost sceptici, cu amintiri persistente ale eșecurilor din trecut ale serviciilor de informații, cum ar fi afirmația falsă că Saddam Hussein avea arme de distrugere în masă, care a fost folosită pentru a justifica invazia Irakului condusă de SUA în 2003.

Cum consolidează publicarea informatiilor secrete legăturile NATO

În ianuarie, în timp ce Rusia aduna trupe în apropierea graniței cu Ucraina, Ministerul britanic de Externe a emis o declarație în care susținea că Putin dorea să instaleze un regim pro-Moscova în Ucraina. Marea Britanie a declarat că face publică evaluarea serviciilor de informații din cauza „circumstanțelor excepționale”.

Invazia Rusiei din 24 februarie a redus în mare măsură la tăcere pe cei care se îndoiau și a atras un răspuns unitar din partea NATO. Publicarea informațiilor americane și britanice este parțial menită să consolideze această unitate occidentală, spun oficialii și analiștii. Atât Biden, cât și premierul britanic Boris Johnson se îndoiesc că Putin este serios în ceea ce privește negocierea unui sfârșit al războiului și doresc să mențină sprijinul militar și moral al Occidentului pentru Ucraina.

Impactul în interiorul Rusiei este greu de măsurat. Oficialul american care a acordat un interviu pentru AP a declarat despre Casa Albă că speră că divulgarea de informații potrivit cărora Putin este dezinformat ar putea ajuta la determinarea liderului rus să își reconsidere opțiunile în Ucraina. Dar publicitatea ar putea risca, de asemenea, să îl izoleze și mai mult pe Putin sau să îl facă să își dubleze obiectivul de a restabili prestigiul rusesc pierdut de la căderea Uniunii Sovietice.

Oficialul a declarat că Biden este în parte modelat de convingerea că „Putin va face ceea ce va face Putin”, indiferent de eforturile internaționale de a-l descuraja.

Galeotti a declarat că agențiile de informații occidentale probabil nu știu cât de mult impact vor avea eforturile lor asupra lui Putin.