- România a câștigat procesul în dosarul Roșia Montană.
- Ceea ce se știe până acuma este că niciunul dintre guvernele care au fost în toți acești ani nu este făcut responsabil de proiectul de la Roșia Montană.
- Gabriel Resources are o licență valabilă și nu se știe dacă va relua demersurile pentru acest proiect.
România câștigă procesul în dosarul Roșia Montană. „Statul român nu va plăti nicio despăgubire companiei „Gabriel Resources”, este verdictul comunicat vineri seară de către Guvern. Vestea e surprinzătoare, deoarece, în ultimele săptămâni, premierul Marcel Ciolacu și ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, au declarat că șansele de izbândă sunt împotriva României.
Ne surprinde vestea, însă care sunt mai exact explicațiile pentru care România a reușit să câștige procesul?
„Explicațiile le vom vedea în următoarele zile sau în următoarele 20 de zile, când curtea de la Washington trebuie să publice hotărârea. Guvernul României a spus că dorește ca hotărârea, care are 414 pagini, să fie publicată integral. Acolo vom vedea ceea ce au decis judecătorii sau ce au luat în considerare și ceea nu au luat în considerare judecătorii. Ceea ce se știe până acuma este că niciunul dintre guvernele care au fost în toți acești ani, nu este făcut responsabil de proiectul de la Roșia Montană.
Au pierdut tot. Ei nu mai au proiectul și nu au nici despăgubirile. Deci tot ce s-a întâmplat, toată această speculație bursieră care a fost din luna ianuarie până acuma, din momentul în care premierul și ministrul finanțelor au ieșit public și a zis că există posibilitatea ca România să piardă procesul și să plătească despăgubiri de 2 miliarde de dolari sau mai mult. Toată lumea a speculat această creștere. Pentru că nu s-a întâmplat, acțiunile aproape că nu mai au nicio valoare”, a declarat Cristian Hostiuc, director editorial la Ziarul Financiar.
Ce reacții o să mai apară?
„Vom vedea. Este interesant pentru că Gabriel Resources are o licență valabilă și vom vedea dacă v-a relua demersurile pentru acest proiect sau proiectul este îngropat în totalitate”, susține Cristian Hostiuc.
Cât mult au ajutat firmele de avocatură LALIVE din Geneva și casa de avocatură Leaua Damcali Deaconu Păunescu, care sunt cunoscute pentru alte dosare câștigate pentru România?
„În primul rând ei au fost avocații angajați în statul român. Din 2015 până acum, peste 9 ani de zile, ei au reprezentat statul român în acest proces. Aceste firme au o experiență îndelungată în procesele de arbitraj internațional. Acolo nu poate să vină orice firmă să reprezinte un stat sau un client în procesele de o asemenea valoare. Trebuie sa ai o experiență. Faptul că ei au avut deja experiență, prin procesele în care au reprezentat statul român, a ajutat foarte mult. Tu știi acolo cum se desfășoară lucrurile, tu știi ce iau în considerare și ce nu. Atunci îți poți formula căile de atac sau de apărare în concordanță”, a explicat Cristian Hostiuc, director editorial la Ziarul Financiar, pentru Aleph News.
Citește și