• Cheltuielile Guvernului cresc cu 27% în ianuarie, deși maximul ar fi de 10%.
  • Cheltuielile de personal au urcat cu 21% în ianuarie.
  • Cheltuielile cu bunuri și servicii ale guvernului au accelerat cu 20%.

Cheltuielile Guvernului cresc cu 27% în ianuarie, dar pe tot anul creșterea trebuie să fie de maxim 10%.

De exemplu, cheltuielile de personal au urcat cu 21% în ianuarie, dar pe tot anul creșterea nu ar trebui să fie mai mare de 11%, conform proiectului de buget pe 2024. Cheltuielile cu bunuri și servicii ale Guvernului au accelerat cu 20%, dar, pe tot anul, ar trebui să urce cu numai 6%.

În ianuarie 2024, cheltuielile Guvernului au înregistrat o creștere de 27% față de ianuarie 2023. Cu toate acestea, creșterea programată pentru cheltuielile de stat pe tot anul este de doar 10%, iar planul bugetar vizează o scădere a deficitului bugetar.

Recomandări

SUEDIA ÎNTĂREȘTE SECURITATEA
PREMIERĂ MONDIALĂ ÎN CHINA
SPACEY NEAGĂ NOILE ACUZAȚII
A.I. NEWS
ULTIMATUM PENTRU HAMAS
CÂT INVESTESC PARTIDELE ÎN PROPAGANDĂ

Cu toate că evoluția bugetară poate să nu fie liniară în fiecare lună, se ridică întrebarea dacă Guvernul va putea să își îndeplinească planul bugetar asumat la începutul anului, mai ales în fața creditorilor internaționali.

Profesorul de economie Aurelian Dochia exprimă îndoiala că aceasta este posibil: „Nu cred că mulți se așteaptă ca ținta de deficit pentru 2024 să fie respectată. De obicei, Guvernul este optimist în construirea bugetului anual, dar apar corecții necesare pe parcurs și sunt făcute rectificări în timpul anului. Este foarte probabil să nu atingem ținta de deficit nici în acest an și să avem discuții și negocieri similare cu Comisia Europeană și piețele financiare”.

Citește și