• Virgil Popescu: Cred că vom scoate mai mult gaz din Marea Neagră decât putem consuma
  • Virgil Popescu: Anul ăsta vom scoate prima moleculă de gaz din Marea Neagră

Arabia Saudita, Irak, Kuweit, Emiratele Arabe. Sunt doar câteva din țările de top exportatoare de petrol. Într-o zi s-ar putea să fie acolo și Romania. Asta dacă ne punem speranțele în cuvintele ministrului Energiei.

Cred că vom scoate din Marea Neagră mai mult decât putem consuma noi. Dacă avem surplus de gaze, el trebuie vândut. Prima moleculă de gaz românesc din Marea Neagră vă fi scoasă anul acesta din zona de nord a litoralului”, a spus Virgil Popescu la B1.

Romgaz negociază cu Exxon ca să preia pachetul deținut în exploatarea din Marea Neagra. E vorba de 50% din proiectul Neptun Deep.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Ministrul Energiei în Guvernul Ponta, Răzvan Nicolescu, crede că Romania poate face bani din gaze.

Compania care vă cumpăra de la Exxon trebuie să aibă la dispoziție peste 3 miliarde de dolari. Pentru achiziție și dezvoltarea ulterioară a zăcământului. Un termen de 4,5 ani e un termen cu o estimare corectă dacă luăm lucrurile merg bine. Anul acesta ar fi trebuit deja să producem gaz la Marea Neagră iar statul ar fi câștigat din această producție miliarde de euro.”, a explicat acesta.

ONG-ul Global Witness acuză cheltuielile legate de gazele naturale. Făcute nu de România, ci de Uniunea Europeană. „440 de milioane de euro pe proiecte de infrastructură a gazelor naturale – care nu au dus nicăieri”.

Unul din proiecte e BRUA – gazoductul susținut de Transgaz că să trasporte gaze din Marea Neagra către Bulgaria, Romania, Ungaria și Austria. Nu ajunge nici la Marea Neagră, nici la vecini. E destinată eșecului, spun reptrezentanții ONG-ul.

Se întâmplă și la case mai mari – conducta Portugalia-Spania sau Austria-Cehia nu au fost niciodată începute. Din 2013, Uniune Europeană a alocat 5 miliarde de euro pentru 41 de proiecte de gaze.