• România condamnă cu fermitate atacul cu dronă comis asupra vasului „Mercer Street”, pe care îl consideră absolut inacceptabil, a transmis luni dimineață Ministerul Afacerilor Externe.
  • Atacul s-a soldat cu decesul comandantului navei, un cetăţean român.
  • MAE a adăugat că autorităţile iraniene vor trebui să ofere explicaţii.

MAE spune, într-un comunicat, că a luat în considerare elementele transmise de partenerii internaţionali strategici ai României, care s-a coordonat cu Statele Unite al Americii şi Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, cu privire la atacul împotriva vasului „Mercer Street”, în urma căruia un cetăţean român şi un cetăţean britanic au fost ucişi.

„Având în vedere elementele prezentate de partenerii internaţionali ai României cu privire la faptul că atacul a avut caracter deliberat şi, respectiv, a fost coordonat de Iran, România solicită prezentarea de explicaţii de către autorităţile iraniene, fără întârziere, şi îşi rezervă dreptul de a acţiona în consecinţă, alături de partenerii săi internaţionali, pentru un răspuns adecvat”, se arată în răspunsul MAE de la București.

Ambasadorul Republicii Islamice Iran la Bucureşti a fost convocat de urgenţă la MAE român în acest scop.

Recomandări

CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
„NADIA” ÎI DUCE PE ROMÂNI LA J.O.

„Atacul împotriva unei ținte civile, care a produs pierderi de vieți omenești și pagube materiale importante, nu are nicio justificare și trebuie condamnat ferm la nivel internațional. MAE continuă coordonarea cu aliații și partenerii României pentru a identifica măsurile de răspuns cele mai potrivite”, mai transmit autoritățile române.

Ministerul român de Externe precizează că „în aceste clipe dificile, MAE este alături de familiile și apropiații victimelor de pe vasul “Mercer Street” și oferă tot sprijinul în procesul în curs de repatriere a cetățeanului român decedat”.