• SUA și Marea Britanie acuză Iranul că se află în spatele atacului comis asupra unui petrolier israelian, în urma căruia au murit un român și un britanic.
  • Cele două țări sprijină Israelul și spun că atacul reprezintă o încălcare a dreptului internațional.

Un cetățean britanic și un cetățean român au fost uciși în atacul de joi asupra navei MV Mercer Street, în largul Omanului. Petrolierul este operat de o firmă deținută de Israel.

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că Washingtonul este „convins că Iranul a efectuat acest atac” și că va urma un „răspuns adecvat”.

„Ne alăturăm partenerilor și aliaților noștri în condamnarea fermă a atacului împotriva navei Mercer Street, o navă comercială care tranzita pașnic apele internaționale în nordul Mării Arabiei.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

În urma analizei informațiilor disponibile, suntem încrezători că Iranul a efectuat acest atac, care a ucis doi oameni nevinovați, folosind UAV-uri explozive unidirecționale, o capacitate letală pe care o utilizează din ce în ce mai mult în întreaga regiune.

Nu există nicio justificare pentru acest atac, care urmează un model de atacuri și alte comportamente beligerante. Aceste acțiuni amenință libertatea de navigație pe această cale navigabilă crucială, transportul maritim și comerțul internațional, precum și viețile celor de pe navele implicate.

Colaborăm cu partenerii noștri pentru a analiza următorii pași și ne consultăm cu guvernele din regiune și din afara acesteia cu privire la un răspuns adecvat, care va fi prezentat în curând. Transmitem încă o dată condoleanțe familiilor victimelor”, a afirmat Antony Blinken.

De asemenea, ministrul britanic de externe Dominic Raab a declarat că Londra crede că Iranul a folosit una sau mai multe drone împotriva navei, calificând acest lucru drept un gest „deliberat, țintit și o încălcare clară a dreptului internațional”.

„Iranul trebuie să pună capăt acestor atacuri, iar navelor trebuie să li se permită să navigheze liber”, a adăugat el.

Citește și Poziția MAE în cazul comandantului român mort pe o navă israeliană

Aceste declarații de susținere au venit după ce premierul israelian Naftali Bennett a declarat că există „dovezi” că Iranul este responsabil.

„Știm cum să trimitem un mesaj Iranului în felul nostru”, a avertizat el, în timp ce Teheranul a respins „acuzațiile nefondate”.

Atacul de pe MV Mercer Street pare să fie cea mai recentă escaladare a unui „război din umbră” nedeclarat între Israel și Iran, relatează BBC. Începând din martie au avut loc mai multe atacuri asupra unor nave operate atât de Israel, cât și de Iran, care sunt considerate incidente de tip „Tit-for-tat”, dar rareori se lasă cu victime. La rândul său, Iranul a acuzat Israelul că i-a atacat siturile sale nucleare și oamenii de știință.

Totodată, premierul israelian a declarat că se așteaptă ca comunitatea internațională să clarifice Iranului faptul că a făcut o greșeală gravă.

Iranul nu a recunoscut atacul. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Saeed Khatibzadeh, a declarat că „regimul sionist a creat insecuritate, teroare și violență”.

El a declarat că Israelul „trebuie să înceteze astfel de acuzații nefondate”, avertizând: „Cine seamănă vânt culege vânt”.

Escaladarea vine pe fondul unor discuții cheie în domeniul nuclear de la Viena. Oficialii încearcă să revigoreze un acord internațional din 2015, în baza căruia sancțiunile impuse Iranului sunt ridicate în schimbul angajamentelor Teheranului de a-și reduce programul nuclear.

Țările occidentale au acuzat Iranul că încearcă să construiască o bombă nucleară. Iranul neagă acest lucru, insistând că programul său nuclear se concentrează pe cercetare și pe producerea de energie.