• România a cumpărat două nave „vânător de mine” britanice, la mâna a doua, HMS Blyth și HMS Pembroke, anunță Ministerul apărării din Regatul Unit.
  • Conform armatei ucrainene, în Marea Neagră sunt plasate peste 400 de mine marine, majoritatea sunt vechi, din perioada sovietică.
  • Florin Jipa: „Dronele cu sisteme autonome de vânătoare de mine, sunt și mai ieftine și mai eficiente și nu pun în pericol marinarii”

România a cumpărat două nave „vânător de mine” britanice, la mâna a doua, HMS Blyth și HMS Pembroke, anunță Ministerul apărării din Regatul Unit. Una dintre cele două nave deja a fost transferată Forțelor Navale ale României.

Radu Jipa, editor șef la Monitorul Apărării și Securității, spune că „marina regală înlocuiește această clasă de vânătoare de mine cu drone cu sisteme autonome de vânătoare de mine, care sunt și mai ieftine și mai eficiente și nu pun în pericol marinarii”.

Recomandări

CE FACEM CU SISTEMUL PATRIOT
CORVINUL A CÂȘTIGAT CUPA ROMÂNIEI
PROBLEME ÎN PARADIS?
E GENUL MEU
XI ȘI PUTIN DUC UN RĂZBOI PT. PACE
NIO LANSEAZĂ UN NOU MODEL

O navă a fost scoasă din uz în 2021, în timp ce a doua va fi retrasă la începutul anului viitor. Acţionând în numele secretarului apărării, Grant Shapps, navele au fost vândute de Autoritatea de Vânzări a Echipamentelor de Apărare (DESA), care dispune de vehicule, nave şi echipamente care nu mai sunt necesare Forţelor Armate ale Regatului Unit.

Navele sunt modernizate de compania Babcock, înainte să fie trimise României.

Conform armatei ucrainene, în Marea Neagră sunt plasate peste 400 de mine marine, majoritatea sunt vechi, din perioada sovietică. Au fost distruse peste 80 de mine, dar au fost avariate şi două nave în apele teritoriale româneşti, dintre care una militară, iar o mină a explodat în această vară la Costineşti.

„Aceste mine din Marea Neagră sunt ținute cu un lanț de o ancoră. Lanțul este vechi, minele se desprind, sunt luate de current, iar până acum au fost distruse optzeci de mine. Forțele navale ale României au distrus cinci și multe ajung în zona Turciei”, a mai adăugat Florin Jipa.

Citește și: