• Rachetele AIM-9X Sidewinder Block II vor fi folosite de aeronavele F-16 din Fetești și Câmpia Turzii.
  • AIM-9X Sidewinder este folosită pentru a doborî aeronave, rachete și drone inamice.
  • O rachetă AIM-9X Sidewinder Block II costă 400.000 dolari și are o rază de acțiune de 35 km.

Statele Unite ale Americii au aprobat vânzarea de rachete AIM-9X Sidewinder Block II către România, în valoare de 70 milioane dolari, au anunțat Ministerul Apărării și Ambasada SUA la București. Rachetele vor fi folosite de aeronavele F-16. România operează o escadrilă de F-16 la Fetești, cu 17 aparate, dar în decurs de un an va primi alte 32 de avioane F-16 din Norvegia.

România a comandat 200 de astfel de rachete. În plus față de escadrila de la Fetești, România va mai avea încă două escadrile, fiecare cu 16 aeronave. Anul trecut, România a semnat un contract cu Statele Unite în valoare de 105 milioane de dolari pentru modernizarea celor 32 de aeronave achiziționate din Norvegia la mâna a doua. Aceste rachete sunt folosite pentru interceptarea aeronavelor, rachetelor de croazieră și a dronelor

Recomandări

DE CE S-A PRĂBUȘIT ELICOPTERUL CU RAISI
CNN: HAGA CERE ARESTAREA LUI NETANYAHU
CE URMEAZĂ ÎN IRAN
RAISI ȘI DELEGAȚIA AU MURIT
CINE STĂ ÎN CARTIERUL JUSTIȚIEI
CE ALIMENTE ÎȚI DISTRUG CREIERUL

O rachetă are o masă de 85 kg, lungimea de 3 m, diametrul de aproximativ 12,7 cm, o încărcătură explozivă de 10 kg, un focos cu detonare de proximitate și o rază de acțiune de 35 km, putând atinge o viteză de 2,5 ori mai mare decât viteza sunetului. Acestea sunt cele mai moderne rachete folosite în prezent de aviația americană, fiind utilizate în special pe aeronavele F22 și F35.

Citește și: