• AlphaFold 3 ar putea ajuta la dezvoltarea de remedii și tratamente, de la cancer la malarie.
  • Modelul AlphaFold3 este capabil să prezică modul în care toate moleculele interacționează între ele.
  • DeepMind face instrumentul disponibil gratuit pentru cercetătorii necomerciali.

Cursa mondială din domeniul cercetării mai primește un nou aliat sau mai degrabă un competitor. Divizia de Inteligență Artificială a Google, DeepMind, a dezvoltat un nou model de Inteligență Artificială care promite să revoluționeze biologia. AlphaFold 3 este mai precis decât toate instrumentele de analiză care există în prezent.

Ce este AlphaFold 3?

Este vorba de un nou instrument de Inteligență Artificială, dezvoltat de DeepMind, divizia Google care se ocupă de componenta de Inteligență Artificială a companiei. Modelul AlphaFold3 este capabil să prezică modul în care toate moleculele din organism interacționează între ele cu o precizie fără precedent.

Echipa spune că instrumentul este cu 50% mai precis decât cele mai bune metode tradiționale disponibile și poate produce predicții în câteva secunde, care în mod normal ar dura luni sau chiar ani. Aplicat, atunci când îi este furnizată o listă de molecule, AlphaFold 3 este capabil să genereze structura lor 3D comună și să spună cum s-ar putea potrivi toate împreună. Fold 3 este varianta îmbunătățită de la  AlphaFold 2, un model anterior care a prezis structurile pentru aproape toate proteinele produse de corpul uman.

Recomandări

DE CE S-A PRĂBUȘIT ELICOPTERUL CU RAISI
CNN: HAGA CERE ARESTAREA LUI NETANYAHU
CE URMEAZĂ ÎN IRAN
RAISI ȘI DELEGAȚIA AU MURIT
MANDATUL LUI ZELENSKI EXPIRĂ
MOARTEA LUI RAISI STÂRNEȘTE REACȚII DIVERSE

Ce poate să schimbe acest model de Inteligență Artificială?

Ar putea duce la descoperiri importante în foarte multe domenii, însă cu siguranță, în domeniul cercetării medicale poate aduce un avans considerabil. Inclusiv în dezvoltarea și testarea de noi medicamente și tratamente pentru unele dintre cele mai devastatoare boli ale umanității. Mai mult, DeepMind face instrumentul disponibil gratuit pentru cercetătorii necomerciali, în speranța că va fi folosit pentru a transforma descoperirea de medicamente și tratamentele medicale. Iar cercetătorii îi confirmă potențialul. Matthew Higgins de la Universitatea din Oxford  a folosit AlphaFold pentru a studia candidații la vaccinul împotriva malariei și spune că instrumentul va face o diferență imensă în capacitatea oamenilor de știință de a înțelege modul în care celulele funcționează.

Citește și