- Podiumul este completat de Bulgaria, unde OLAF a deschis 14 anchete.
- Ciolacu chiar s-a lăudat zilele trecute cu un grad de absorbție a fondurilor europene de peste 97% pentru 2014-2020.
- Oficiul European Antifraudă a deschis anul trecut 190 de noi anchete și a închis alte 265.
România este pe primul loc în clasamentul țărilor care au fraudat fonduri europene în 2023. Oficiul European Antifraudă a deschis anul trecut 16 anchete în țara noastră. Podiumul este completat de Bulgaria, unde OLAF a deschis 14 anchete și Ungaria și Italia, cu câte 11. Premierul Ciolacu chiar s-a lăudat zilele trecute cu un grad de absorbție a fondurilor europene de peste 97% pentru 2014-2020.
S-a luat, dar s-a și furat. Și s-a furat inclusiv prin scheme de fraudă internațională, la care au participat și români. Cea mai mare dintre ele a fost o fraudă de 15 milioane de euro pentru proiecte IT finanțate de Fondul European pentru Dezvoltare regională. Mai multe companii din au încercat să spele bani din fondurile UE prin emiterea de facturi false. Rețeaua se întindea și în Cipru, Cehia, Malta, Monaco și Statele Unite. Oficiul European Antifraudă vrea banii înapoi, dar există și o anchetă penală, deschisă de Parchetul European. O altă anchetă internațională a privit traficul de țigări de contrabandă, fabricate în Spania. Rețeaua avea legături cu Polonia, România, Grecia, Italia, Slovacia și Ucraina.
Care este tabloul general?
Oficiul European Antifraudă a deschis anul trecut 190 de noi anchete și a închis alte 265, pentru că, uneori, anchetele se întind pe mai mulți ani. Și sunt dificil de urmărit, una dintre tendințele observate de anchetatorii europeni sunt fraudele online desfășurate la nivel international. De asemenea, cei care fură fondurile europene, își mută activitatea din țara de origine și o fragmentează în mai multe companii mici, ceea ce le face dificil de urmărit de autoritățile naționale. 3.600 de surse publice și private au oferit informații investigatorilor, iar din anchetele închise OLAF au recuperați mai mult de un milliard de euro.
Citește și
- Cum să nu îți pierzi autoritatea în fața copilului? Psiholog: „Fiecare părinte trebuie să își asculte activ copilul și să îl implice în procesul de luare al deciziilor”
- „Make Europe Great Again” este sloganul Ungariei pentru Uniunea Europeană. Cum explică guvernul Orban asemănarea cu cel al lui Trump
- Grecia se află sub cod roșu de caniculă. Medic: „Temperaturile au ajuns foarte greu de suportat de turiști pentru că ei nu sunt obișnuiți cu ele”