• Alexandru Rafila spune că Ministerul Sănătății continuă să recomande purtarea măștii de protecție în spațiile deschise aglomerate, de exemplu în piețe sau în spații extrem de aglomerate.
  • România iese pe 9 martie din starea de alertă, ceea ce înseamnă că nicio restricție anti-COVID nu va mai fi valabilă.
  • Obligativitatea prezentării certificatului verde va dispărea, iar masca de protecție FPP2 nu va mai fi obligatorie.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a făcut mai multe precizări despre noile măsuri din România. Pe data de 9 martie, de la ora 00.00, România iese din starea de alertă. În acest context, masca de protecție nu va mai fi obligatorie în niciun loc, accesul în centrele comerciale va fi permis fără certificat verde, iar formularul PLF nu va mai fi necesar la intrarea în țară.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că ministerul va recomanda „cu tărie” mai multe măsuri, chiar dacă acestea nu vor mai fi obligatorii. Este vorba despre purtarea măștii în spațiile deschise aglomerate, în transportul în comun și în școli, dar și evitarea spațiilor aglomerate, indiferent că sunt închise sau deschise, pentru a evita creșterea cazurilor COVID.

„Odată cu expirarea stării de alertă se va ajunge în situația în care restricțiile vor fi ridicate și voi face referire la ele, dar și la recomandările noastre, profesionale, legate de modul cum înțelegem sănătatea publică, încât impactul ridicării măsurilor să nu se soldeze cu o creștere a numărului de cazuri COVID sau a deceselor. Măsurile de protecție sau de restricție la care se renunță: utilizarea măștii în spațiile exterioare și în spațiile interioare nu va mai fi obligatorie, dar va fi necesară. Nu vor exista limite privind accesul în diverse spații publice, precum spații comerciale, instituții de alimentație publică, instituții publice, nu vor mai exista limite în privința orarului. Acel certificat PLF de localizare a călătorilor nu va mai fi solicitat și, de asemenea, la intrarea în țară nu va mai fi solicitat certificatul electronic COVID”, a transmis ministrul Sănătății.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR

De asemenea, Alexandru Rafila spune că ministerul Sănătății le recomandă cetățenilor, referitor la călătoriile în străinătate, pentru că marea majoritate a țărilor europene păstrează acest certificat la intrarea în fiecare stat membru, să consulte condițiile de călătorie.