• Record este și la ATI – sunt 1.093 de pacienți internați la terapie intensivă
  • 6 oameni au murit la Timișoara pentru că nu mai aveau loc la ATI
  • 14 morți si 253 de noi infectări cu COVID la Timișoara
  • La Sibiu bolnavii așteaptă în containere de triaj câte o zi întreagă
  • Numărul deceselor a crescut cu 7.300 față de aceeași perioadă a anului trecut

Avem tot mai puține libertăți odată cu creșterea numărului de cazuri COVID la nivel național. Nu mai ieșim din casă după ora 23 făra declarații pe proprie răspundere. În restaurante nu mai călcăm, iar la magazin ne grăbim să ajungem înainte de ora 21. Dar iată că și dreptul la tratament și îngrijiri medicale ne e îngrădit mai nou.

În Timișoara au murit șase persoane, așteptând să primească un pat la ATI. Medicul Virgil Musta, de la Victor Babeș din Timișoara, spune că nu a fost timp de stat și de așteptat să vadă unde să trimită pacienții rămași fără paturi.

Între timp primarul Fritz anunță că nu au destule ambulanțe pentru transportul bolnavilor și pentru prelevarea de probe așa că vrea să le suplimenteze cu microbuse de la Societatea de Transport Public.

Recomandări

CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
CINE ÎL ARESTEAZĂ PE BIBI
NU CÂNTA!
ANA DE ARMAS IUBEȘTE IAR!

Lucian Nemoiu, Directorul serviciului de Ambulanță : „În primul rând, a fost o ofertă din partea Primăriei, aceste microbuze. Noi am apreciat oferta, dar nu avem nevoie în momentul de faţă, de aceste microbuze. Noi am solicitat 5 autoturisme, cu 5 şoferi şi 5 asistenţi pe care să îi instruim la recoltări. Din punctul de vedere al transportului pacienţilor, momentan, nu. Şi noi suntem oameni şi suntem în linia înâti cu personalul. Ca să înţelegeţi care este presiunea, media solicitărilor pe zi, la Serviciul de Ambulanţă Timiş, era de 374 de solicitări. Am ajuns într-o zi, la 744 de intervenţii.”

La Sibiu, primul județ cu rata de infectare 6,6 pacienții sunt ținuți cu orele pe scaune de plastic, într-un container de traj. Un caz aparte este Antonie Bădescu. Un bărbat de 70 de ani, diabetic, hipertensiv și pozitiv la coronavirus. Fiul lui susține că a fost uitat acolo mai bine de 24 de ore și că în tot acest timp starea lui nu a fost monitorizată. I-a adus o saltea gonflabilă de acasă pe care tatăl lui a împărțit-o cu un alt pacient. Medicii de acolo spun că sistemul medical din Sibiu e depășit și că în curând va claca.

Poate n-am fi ajuns aici dacă am fi făcut ca slovacii. Ei au testat, cu teste rapide antigen, aproapte toată populația pentru coronavirus. Rata de infectare s-a redus la jumătate, după testarea în masă.

Noi pe de altă parte nu ne putem lăuda cu așa măsuri de combatere cu rezultate spectaculoase. O statistică INS arată că în septembrie au murit (în total, indiferent de cauză) cu peste 15% mai mulți români decât în aceeași lună din 2019.