• Programul nuclear SMR de la Doiceşti prevede montarea a şase module cu o putere de 462 MW.
  • NuScale Power Corp, partener al Nuclearelectrica, a anulat un proiect similar din SUA.
  • SMR sunt mai sigure decât reactoarele actuale, dar produc în continuare deşeuri nucleare periculoase.

RoPower Nuclear SA, compania de proiect pentru dezvoltarea de reactoare modulare mici (SMR) în România, Nuclearelectrica și Ministerul Energiei nu renunță la această tehnologie după ce NuScale Power Corp, prima companie care a primit aprobarea de a construi SMR-uri în SUA şi partener al Nuclearelectrica în proiectul din România, a anulat planurile privind o centrală de acest tip în Utah, motivând decizia prin creșterea costurilor.

Mai multe orașe s-au retras din proiect, pe măsură ce costurile au crescut. NuScale a declarat în ianuarie că prețul țintă al energiei de la centrală este de 89 USD per megawat oră, în creștere cu 53% față de estimarea anterioară de 58 USD pe MWh, ridicând îngrijorări cu privire la disponibilitatea clienților de a plăti.

Recomandări

SURSE: CIUCĂ DEMISIONEAZĂ
ALEGERI 2024
GEOANĂ RUPE TĂCEREA
VIAȚA DUPĂ EXIT POLL
MESAJUL LUI CIUCĂ
LASCONI ARE 18%

România a exportat anul acesta energie la un preț mediu de 109,5 euro/ MWh și a importat la un preț mult mai scump de 150 euro/MVh, dar prețul mediu al consumatorului este plafonat la 1.300 lei MVh, ceea ce înseamnă în jur de 260 euro.

Aceste proiecte au și un stimul de dezvoltare a comunităților defavorizate, ele fiind instalate în foste centrale de cărbune.

Citește și