• Aderarea României la Schengen va fi o prioritate a președinției ungare a UE, promite Szijjarto.
  • Szijjarto: E în interesul Ungariei ca România să adere cât mai curând la Schengen.
  • Ungaria va prelua președinția rotativă a Consiliului UE în a doua jumătate a anului 2024.
  • O deschidere a frontierei ar ajuta comunitatea maghiară din România să mențină legăturile cu Ungaria.

Aderarea României la Schengen va fi o prioritate a președinției ungare a UE de anul viitor, dacă nu se va întâmpla până atunci, declară ministrul ungar de externe. Este în interesul național al Ungariei ca România să adere cât mai curând posibil la spațiul Schengen, spune acesta.

Alexandru Jădăneanț, decan la Facultatea de Științe Politice la Universitatea de Vest din Timișoara, spune că este de interes pentru Ungaria pentru Ungaria ca presiunea care se află de câțiva ani pe granița dintre Ungaria și România să fie tot mai mică.

Cred că este un mesaj care are cumva rolul de a susține și Uniunea Democrată a Maghiarilor din România în acest an pre-electoral. Cumva se transmite acest mesaj de prietenie, de dorință de colaborare între cele două state și evident că aceasta este o temă cât se poate de sensibilă atât pentru români, cât și pentru cetățenii români de etnie maghiară.

Recomandări

POPULARITATEA AMERICII ESTE ÎN DECLIN
NOI IPAD-URI DE LA APPLE
CAMILLA ÎNDEAMNĂ COPIII LA CITIT
PRINȚUL HARRY MERGE ÎN UK
27 DE CICLIȘTI ROMÂNI MERG LA CAMPIONAT
BRITANICII CAUTĂ PROFESORI ÎN ROMÂNIA

„E o declarație care are miză economică, remiză politică și evident că ne face bine o astfel de o astfel de declarație, dar ar trebui să nu ne îmbătăm cu apă rece. E o declarație politică care nu afectează Guvernul de la Viena, care are o poziție cât se poate de fermă vizavi de folosirea dreptului de veto împotriva aderării României la acest spațiu.” 

Citește și