• Ministerul Sănătăţii a suspendat timp de trei luni distribuţia în afara ţării pentru nouă medicamente din categoria antibioticelor şi antitermicelor.
  • Comisia Europeană a avizat favorabil solicitarea României privind suspendarea exportului la cele nouă produse.
  • Printre medicamente se numără mai multe antibiotice, dar şi produse pe bază de ibuprofen şi paracetamol.

Ministerul Sănătăţii a suspendat timp de trei luni distribuţia în afara ţării pentru nouă medicamente din categoria antibioticelor şi antitermicelor cu administrare orală, în contextul deficitului de pe piaţă la aceste medicamente. Comisia Europeană a avizat favorabil solicitarea României privind suspendarea exportului la cele nouă produse.

Măsura este una cu caracter temporar, se va aplica pe o perioadă de trei luni, în contextul situaţiei epidemiologice actuale şi este menită să asigure continuitatea disponibilităţii acestor medicamente pentru pacienţii români, informează Ministerul Sănătăţii.

Măsura nu afectează exportul medicamentelor fabricate de către producătorii români, ci se referă doar la oprirea distribuţiei intracomunitare a medicamentelor alocate pieţei din România.

Recomandări

BEC PUBLICĂ REZULTATELE FINALE
POPOVICI SE CALIFICĂ ÎN FINALĂ
REZULTATE FINALE LA EUROPARLAMENTARE
TINERII ROMÂNI NU CONTINUĂ STUDIILE
IORDĂNESCU INTRĂ ÎN TOP 10
UNDE MERGI ÎN VACANȚĂ?

Printre medicamente se numără mai multe antibiotice, dar şi produse pe bază de ibuprofen şi paracetamol.

În luna ianuarie 2023, autorităţile române au notificat Comisiei Europene proiectul de Ordin privind aprobarea Listei medicamentelor antibiotice şi antitermice cu administrare orală a căror distribuţie în afara teritoriului României se suspendă temporar pe o perioadă de 3 luni” şi au solicitat adoptarea în procedura de urgenţă prevăzută la articolul 6 alineatul (7) din Directiva (UE) 2015/1535. După examinarea proiectului de ordin, Comisia consideră că solicitarea adoptării în procedură de urgenţă este justificată. ”