• Valeriu Gheorghiţă: Zeci de mii de doze de vaccin AstraZeneca expiră peste 10 zile
  • Dozele nefolosite de vaccin ar trebui să fie donate sau redistribuite

România are prea multe doze de vaccin pentru ritmul actual de vaccinare, care este în continuă scădere.

Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a anunţat că din cele şase milioane de doze pe care le are România, 35.000 dintre ele sunt de la AstraZeneca şi vor expira în perioada următoare.

„Noi încercăm să distribuim – ele sunt de fapt doze care se regăsesc la nivelul direcțiilor de sănătate publică, în centrele regionale de depozitare și în centrele de vaccinare. Sunt doze care au fost distribuite cu mult timp în urmă, însă ca urmare a scăderii importante a numărului de persoane care se vaccinează cu acest vaccin, evident că aceste doze au un risc de a ieși din termenul de valabilitate în perioada următoare. Tocmai de aceea, pentru noi este important la acest moment să creștem capacitatea de stocare, dar, pe de altă parte, să evităm să iasă din valabilitate aceste doze”, a spus Valeriu Gheorghiță, citat de Digi24.

Recomandări

S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
SISTEMUL „TYCHE" ÎȚI PUNE DIAGNOSTICUL
CE FACI CU CEL MIC ÎN MINIVACANȚĂ?
DRULĂ PROPUNE MĂRIREA NOTELOR LA BAC
UE VREA NOI REGLEMENTĂRI PENTRU TIKTOKLITE
TÎLVAR VREA OBUZIERE DIN COREEA DE SUD

Ce se întâmplă cu dozele de vaccin nefolosite? Valeriu Gheorghiţă a spus că aceste doze trebuie să fie redistribuite fie la nivel european, fie să intre în mecanismul de revânzare sau de donație. „Este etic și este firesc să beneficieze de vaccinuri cei care își doresc să se vaccineze, care au nevoie de ele și sunt țări terțe care nu au avut un acces atât de bun, atât de facil la vaccinuri cum a avut România, ca și celelalte țări europene, și tocmai de aceea este important să susținem și celelalte țări, pentru a egaliza accesul la vaccin”, a mai spus Valeriu Gheorghiță.

În total, 4.633.520 de români au fost vaccinați de la începutul campaniei, din care 4.355.131 cu schema completă.

Se aşteaptă un nou val al pandemiei COVID? Valeriu Gheorghiţă: „Varianta Delta va deveni dominantă”

Perspectiva unui nou val este cât se poate de clară, iar varianta Delta a tulpinii virale SARS-COV-2 are toate caracteristicile să devină dominantă, anunţă şeful campaniei naţionale de vaccinare împotriva COVID-19, col. dr. Valeriu Gheorghiţă.

El apreciază că este important să fie asigurat accesul la vaccinare a tuturor oamenilor care, evident, şi doresc să se vaccineze.