• Guvernul României ar pregăti un proiect de lege care vizează gestionarea rapidă a situaţiilor de criză, în contextul conflictului din Ucraina.
  • Una dintre prevederile proiectului de lege este că rezerva generală în caz de stare de asediu, de mobilizare sau de război va fi formată din toţi bărbaţii români cu vârsta cuprinsă între 18 şi 60 de ani.

Guvernul României ar pregăti un proiect de lege care vizează gestionarea rapidă a situaţiilor de criză, în contextul conflictului din Ucraina. Conform draftului de act normativ, CSAT poate impune situaţia de criză, la propunerea ministrului Apărării.

Una dintre prevederile proiectului de lege care urmează să intre în discuţia Guvernului este că rezerva generală în caz de stare de asediu, de mobilizare sau de război va fi formată din toţi bărbaţii români care au vârsta cuprinsă între 18 şi 60 de ani.

Totodată, prin acest act normativ se mai prevede că în cazul instaurării stării de asediu, cei care nu au instructaj militar vor trebui să urmeze o perioadă de patru luni de instrucție militară.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Proiectul legislativ mai prevede că structuri ale MApN vor putea trece în subordinea forțelor aliate străine aflate pe teritoriul României, dar și că țara noastră va putea comanda structuri străine aliate în afara granițelor țării. Adoptarea acestui act normativ nu înseamnă totodată și instaurarea stării de criză, nu înseamnă mobilizare și nici că România se pregătește de război.

De asemenea, o rezervă generală formată din bărbații din România cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani are ca scop doar o evidență militară. Proiectul are ca obiectiv întărirea securității și trebuie privit ca o precauție legislativă, nicidecum ca fiind o pregătire de război.