• Clasamentul acoperă o mare parte din Europa, precum și America de Nord.
  • Europa domină clasamentul competitivității, cu șase economii europene în top 10, dintre care trei în top 5.
  • România ocupă locul 50 în clasament, în scădere cu două poziții față de anul trecut.

Clasamentul mondial al competitivității, publicat de Institutul Internațional pentru Dezvoltarea Managementului (IMD), evaluează 67 de economii pe baza a peste 250 de indicatori din patru mari categorii: performanță economică, eficiență guvernamentală, eficiență în afaceri și infrastructură, scrie Statista. Indicatorii sunt o combinație de date statistice, care reprezintă două treimi din clasamentul final, și percepțiile a peste 6 000 de cadre, care reprezintă cealaltă treime din rezultate.

Clasamentul acoperă o mare parte din Europa, precum și America de Nord, lăsând în același timp unele locuri goale în America Latină, Asia și, mai ales, Africa, cu doar patru economii africane evaluate în acest an. Ca și în anii precedenți, Europa domină clasamentul competitivității, cu șase economii europene în top 10, dintre care trei în top 5.

România ocupă locul 50 în clasament, în scădere cu două poziții față de anul trecut.

Recomandări

ALEGERI 2024
VIAȚA DUPĂ EXIT POLL
MESAJUL LUI CIUCĂ
LASCONI ARE 18%
„MULȚUMESC, BUCUREȘTI”
DECLARAȚIILE LIDERULUI AUR

Raportul detaliază și alte aspecte, cum ar fi Infrastructura ( de bază, tehnologică sau științifică), Educația ori Sănătatea și mediul, capitol la care România înregistrează o scădere de 4 locuri. Sunt văzute ca puncte slabe: competența guvernului, inflația, prețul mâncării, protecționismul, legislația concurenței, corupția și darea de mită, sistemul de justiție, investițiile în educația, investițiile în telecomunicații, educația universitară, cheltuielile publice totale pentru educație.

Citește și