• România se confruntă cu o criză a deșeurilor de plastic nereciclate, iar românii plătesc anual 0,80 euro pentru fiecare tonă.
  • Cătălina Rădulescu, activist de mediu, subliniază necesitatea aplicării legislației pentru a elimina arderea și îngroparea ilegală a deșeurilor și pentru a dezvolta reciclarea.
  • Colectarea separată a deșeurilor din plastic rămâne extrem de scăzută, în special în zonele rurale.

Tu cum îți salvezi țara prin reciclare? România se confruntă cu o criză a deșeurilor de plastic nereciclate și trebuie să aleagă între soluții cu impact financiar semnificativ. Pentru fiecare plastic nereciclat românii plătesc anual 0,80 euro. Și uite cum, în perioada 2021-2024, această contribuție a depășit 750 milioane de euro, echivalentul a 237.000 de tone de deșeuri de ambalaje nereciclate anual. Întrebarea rămâne pe buzele tuturor: cum putem administra simultan impactul financiar și nevoia de a proteja mediul?

„Trebuie să punem în aplicare legislația existentă și să eliminăm arderea ilegală a deșeurilor din plastic, precum și îngroparea ilegală a acestora. De asemenea, trebuie să ne asigurăm că deșeurile din plastic nu ajung la gropile de gunoi, iar România nu are suficiente gropi ecologice. Multe județe, inclusiv Bucureștiul și județul Dâmbovița, nu dispun de gropi de gunoi ecologice, iar cele existente sunt deja pline, ceea ce duce la abandonarea gunoaielor pe câmpuri sau la arderea acestora, inclusiv a plasticului.

Pentru a proteja mediul, trebuie să reciclăm și să dezvoltăm capacitatea de reciclare a deșeurilor din plastic. Este necesar ca firmele să se implice în reciclare și să achiziționeze deșeurile legal. De asemenea, nivelul de colectare separată a deșeurilor din plastic în România este extrem de scăzut, în special în localitățile rurale, unde nu se atinge nici măcar 50% din acest procent”, a declarat Cătălina Rădulescu, activist de mediu, pentru Aleph News.

Recomandări

CANDIDATUL COALIȚIEI
UK STĂ RĂU LA ECONOMIE
UNDE SCHIEZI?
CINE CONDUCE ROMÂNIA
CIOLACU RĂMÂNE PREMIER
CINE CONDUCE ROMÂNIA?

Citește și