• În 2019, România a exportat 6% din producția de vin
  • Aceasta este echivalentă cu 23,4 milioane litri de vin
  • Totuși, cantitatea exportată s-a dublat între 2016-2019
  • 31 milioane de euro au fost încasările în 2019 pentru export
  • România este pe locul 6 în Europa la producția de vin

Întotdeauna când bem vin trebuie să ținem paharul de picior. Eleganța și păstratrea temperaturii vinului sunt motivele principale. Paharele de vin trebuie spălate fără detergenți cu parfum și uscate natural.

România e pe locul 6 în Europa la producția de vin, dar nu face bani din asta. Sunt cifre care ne cam fac de râs. Romanii beau aproape tot vinul pe care il fac. Doar 6% merge la export – sunt datele pe 2019, an în care Romania a încasat 31 de milioane de euro din vinul scos peste graniță. Dacă tot bem mult, măcar să bem cu stil. Un specialist explică de ce vinul e și o artă.

Paharele de vin trebuie ținute în primul rând de picior, în al doilea rând să fie ușor de folosit, de aerat vinul, de evaluat și nu numai. Îl aerăm, indentificăm aromele prezente în vin, în funcție de vin, în funcție de soi de strugure, după aceea (…) îl gustăm. Paharul îl ținem de picior pentru a nu încălzi vinul din pahar.”, a explicat Ionuț Moroianu, wine manager.

Recomandări

CIOLACU: „RO ESTE INSTABILĂ”
INTERSTELLAR ARE SUCCES
BITCOIN INTRĂ ÎN LUX
DAC-AȘ FI PREȘEDINTE...
CE URMĂREȘTE RUSIA?
NOI AUDIERI LA TIKTOK

Vinul nu se toarna pana se umple paharul. Pentru vinul alb si roze se folosesc paharele mici. Vinurile rosii se beau in pahare mai mari.

Aici vorbim de o cantitate de consum curent și aici vorbim de o cantitate pentru degustare. Dacă vrem să spălăm paharele cu un detergent de bucătărie trebuie să le clătim foarte bine. Întotdeauna paharul trebuie să se usuce natural.”, a mai adăugat Ionuț Moroianu, wine manager.