• Senatul a votat în 2000 pentru a acorda acest statut Chinei, în timp ce aceasta se pregătea să adere la Organizația Mondială a Comerțului.
  • Orice măsură pentru a-l elimina ar avea nevoie, de asemenea, de aprobarea Congresului.
  • Acest statut este o denumire legală în SUA pentru liberul schimb cu o națiune străină.

Candidatul republican la președinție și guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, a declarat duminică că ar avea ca obiectiv revocarea statutului de relații comerciale normale permanente cu China dacă va câștiga Casa Albă anul viitor. Sunt în favoarea acestui lucru”, a declarat DeSantis, informează The Guardian.

Cred că probabil avem nevoie de Congres, dar aș lua măsuri executive, după caz, pentru a putea să ne mișcăm în această direcție.” Senatul a votat în 2000 pentru a acorda acest statut Chinei, în timp ce aceasta se pregătea să adere la Organizația Mondială a Comerțului. Orice măsură pentru a-l elimina ar avea nevoie, de asemenea, de aprobarea Congresului. Acest statut este o denumire legală în SUA pentru liberul schimb cu o națiune străină.

Relațiile dintre SUA și China sunt tensionate de ani de zile din cauza unor probleme precum Taiwanul, interdicțiile de export ale SUA privind tehnologiile avansate, politicile industriale conduse de stat ale Chinei, problemele legate de drepturile omului, originile pandemiei COVID-19 și tarifele comerciale.
Washingtonul a încercat să refacă legăturile dintre cele mai mari două economii ale lumii.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
MACRON A IEȘIT LA ATAC
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
RECONSTRUCȚIA FACIALĂ A UNEI FEMEI DE 75.000 DE ANI
CEI MAI BOGAȚI OAMENI DIN SUA

Încheind o vizită de patru zile la Beijing în acest weekend, secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a declarat în acest weekend că întâlnirile sale cu înalți oficiali chinezi din ultimele zile au fost directe” și productive”, contribuind la stabilizarea unei relații adesea dificile.

DeSantis a numit China amenințarea geopolitică nr. 1 cu care se confruntă această țară”. Donald Trump, liderul clar al taberei republicane, cu DeSantis pe un loc secund la distanță, a declarat că va da Chinei 48 de ore pentru a ieși din ceea ce surse familiare cu această chestiune spun că este o instalație de spionaj chineză din Cuba, la 145 km de coasta SUA.

Citește și: