- Un oficial al Departamentului de Stat al SUA a catalogat finanțarea secretă a Rusiei drept un asalt asupra suveranității.
- Chiar săptămâna trecută, președintele SUA, Joe Biden, a extins o declarație de urgență națională care abordează amenințarea continuă a interferențelor electorale străine.
- Oficialii serviciilor de informații cred că Rusia plănuia să transfere „cel puțin alte sute de milioane” de dolari în finanțare către partide și oficiali simpatizanți din întreaga lume.
O telegramă diplomatică „sensibilă” publicată de SUA a dezvăluit că Rusia a cheltuit în secret peste 260 de milioane de lire sterline pentru a încerca să influențeze politicieni și alți oficiali din peste două duzini de țări.
Advertisment
Departamentul de Stat al SUA a luat măsura neobișnuită de a publica cablograma, semnată de secretarul de stat Antony Blinken, care a fost trimisă luni ambasadelor și consulatelor americane din străinătate, multe dintre ele din Europa, Africa și Asia de Sud, expunând preocupările.
Documentul nu era destinat publicului străin, dar nu era clasificat, și conținea o serie de puncte de discuție pe care diplomații americani au fost instruiți să le abordeze cu guvernele lor gazdă în legătură cu presupusa interferență rusă.
Recomandări
Documentul nu numește țintele specifice ale Rusiei, dar afirmă că SUA furnizează acum informații clasificate anumitor țări individuale. Potrivit conținutului, oficialii serviciilor de informații cred că Rusia plănuia să transfere „cel puțin alte sute de milioane” de dolari în finanțare către partide și oficiali simpatizanți din întreaga lume.
Intervenția lui Putin
Documentul nu spune cum au ajuns oficialii serviciilor de informații la cifra totală și nici nu abordează preocupările că Rusia sau alți adversari ar putea încerca din nou să intervină în politica americană. Măsurile pe care li s-a spus diplomaților să le recomande includ sancțiuni, interdicții de călătorie și expunerea finanțării secrete.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și adjuncții săi îl acuză de mult timp pe președintele rus Vladimir Putin de amestec în politica internă. Un oficial de rang înalt din cadrul administrației americane a declarat pentru Associated Press că au existat acuzații de influență rusă în alegerile recente din Albania, Bosnia și Muntenegru – toate țări din Europa de Est care s-au confruntat cu presiuni istorice din partea Moscovei.
Chiar săptămâna trecută, președintele SUA, Joe Biden, a extins o declarație de urgență națională care abordează amenințarea continuă a interferențelor electorale străine. Declarată pentru prima dată în septembrie 2018, el a declarat că va fi prelungită pentru încă un an, acoperind alegerile pentru Camera Reprezentanților și Senat care vor avea loc în noiembrie.
„Promovăm coordonarea cu omologii noștri democratici”, a declarat oficialul. „Și vom face schimb de lecții învățate, toate pentru a avansa securitatea noastră colectivă în materie de alegeri, dar și securitatea noastră electorală aici, acasă”.