• Transferurile de petrol sunt parte a legăturilor în creștere dintre Rusia și Coreea de Nord.
  • Îngrijorările internaționale cresc cu privire la posibilele schimburi de tehnologie militară.
  • Transferurile alimentează eforturile militare ale lui Vladimir Putin, fiind esențiale pentru operarea armatei nord-coreene.

Se estimează că Rusia a furnizat Coreei de Nord mai mult de un milion de barili de petrol din luna martie a acestui an, potrivit analizei de imagini prin satelit de la Open Source Centre, scrie BBC.

Petrolul este plata pentru armele și trupele pe care Phenianul le-a trimis Moscovei pentru a-și alimenta războiul în Ucraina, a declarat Ministrul de Externe al Regatului Unit, David Lammy. Aceste transferuri încalcă sancțiunile ONU, care interzic țărilor să vândă petrol Coreei de Nord, cu excepția unor cantități mici.

Coreea de Nord este singura țară din lume care nu are voie să cumpere petrol pe piața liberă. Primul transfer de petrol documentat de Centrul Open Source într-un nou raport a avut loc pe 7 martie 2024, la șapte luni după ce a apărut pentru prima dată că Phenianul trimitea arme Moscovei. Transporturile au continuat, deoarece mii de trupe nord-coreene au fost trimise în Rusia pentru a lupta, ultima fiind înregistrată pe 5 noiembrie.

Recomandări

CIOLACU: AVEM COALIȚIE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT

Patru foști membri ai unui grup ONU responsabil cu urmărirea sancțiunilor împotriva Coreei de Nord au declarat că transferurile sunt o consecință a legăturilor în creștere dintre Moscova și Phenian. „Aceste transferuri alimentează mașina de război a lui Putin – acesta este petrol pentru rachete, petrol pentru artilerie și acum petrol pentru soldați”, spune Hugh Griffiths, care a condus grupul de cercetare.

În timp ce majoritatea oamenilor din Coreea de Nord se bazează pe cărbune pentru viața lor de zi cu zi, petrolul este esențial pentru conducerea armatei țării. Diesel și benzină sunt folosite pentru a transporta lansatoare de rachete și trupe în întreaga țară, pentru a conduce fabrici de muniție și pentru a alimenta mașinile elitei Phenianului.

Cei 500.000 de barili pe care Coreea de Nord poate să îi primească sunt cu mult sub cele nouă milioane pe care le consumă – ceea ce înseamnă că, de când plafonul a fost introdus în 2017, țara a fost forțată să cumpere petrol ilegal de la rețelele criminale pentru a compensa acest deficit.

Nu numai că aceste livrări de petrol încalcă sancțiunile ONU asupra Coreei de Nord, pe care Rusia, în calitate de membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, le-a semnat – dar, de asemenea, mai mult de jumătate din călătoriile urmărite de Centrul Open Source au fost efectuate de nave care au fost sancționate individual de către ONU. Aceasta înseamnă că ar fi trebuit să fie reținuți la intrarea în apele rusești.

Dar în martie 2024, la trei săptămâni după ce a fost documentat primul transfer de petrol, Rusia a desființat grupul ONU responsabil de monitorizarea încălcărilor sancțiunilor, folosind dreptul de veto la Consiliul de Securitate al ONU.

Pe măsură ce Kim Jong Un își intensifică sprijinul pentru războiul lui Vladimir Putin, îngrijorarea crește cu privire la ce altceva va primi în schimb. SUA și Coreea de Sud estimează că Phenianul a trimis Moscovei 16.000 de containere pline cu obuze de artilerie și rachete, în timp ce rămășițele de rachete balistice nord-coreene explodate au fost recuperate pe câmpul de luptă din Ucraina.

Cea mai mare îngrijorare este că Moscova va oferi Phenianului tehnologie pentru a-și îmbunătăți sateliții spionaj și rachetele balistice. Luna trecută, Ministrul Apărării din Seul, Kim Yong-hyun, a declarat că există „șanse mari” ca Nordul să ceară un astfel de ajutor.

Citește și