• Rusia a trecut Statele Unite și Cehia pe lista țărilor „neprietenoase”.
  • Preşedintele ceh Milos Zeman a criticat decizia Rusiei de a înscrie Cehia pe o nouă listă a aşa-numitelor „state străine neprietenoase”.
  • Cehia a acuzat serviciile de informaţii ale Rusiei de explozia produsă la un depozit de muniţii din estul ţării în 2014.

Vladimir Putin a întocmit lista ţărilor neprietenoase, iar România nu se află printre ele. Pe lista neagră a Rusiei sunt doar Cehia şi Statele Unite.

Moscova le-a interzis americanilor să mai angajeze personal rusesc la reprezentanţele lor diplomatice din Rusia. Iar cehilor le dă voie să angajeze maximum 19 ruşi. Reacția Cehiei vizavi de lista Rusiei nu a întârziat să apară, iar președintele Milos Zeman a afirmat că „partea rusă comite o prostie”, scrie Reuters.

„Partea rusă comite o prostie. E o greşeală să transformi foştii prieteni în duşmani”, a declarat Milos Zeman, pentru Frekvence 1, potrivit DPA.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Decizia luată de Moscova în cazul Cehiei

Președintele Cehiei a dăugat că dacă relația de prietenie nu mai este posibilă, normal ar fi să existe „cel puțin relații corecte”.

Decretul parafat de Vladimir Putin în ceea ce privește așa-numita listă cu „țări neprietenoase” va impune unele măsuri pentru Cehia și Statele Unite. Este vorba despre o lege care limitează numărul angajaţilor locali ai misiunilor diplomatice străine şi ai altor agenţii. Misiunile diplomatice americane nu mai pot angaja deloc personal local, iar cele cehe maximum 19 persoane. Începând din iunie, operaţiunile hoteliere şi ale restaurantului din cadrul Centrului Cultural Ceh din Moscova vor fi întrerupte.

Cehia a acuzat serviciile de informaţii ale Rusiei de explozia produsă la un depozit de muniţii din estul ţării în 2014. Moscova a negat aceste acuzaţii. După valul de acuzații, au urmat expulzări reciproce de diplomaţi.