• Rusia a promis că va dota avioanele de război ale aliatului Belarus cu rachete nucleare, în cea mai recentă demonstrație de forță împotriva Occidentului.
  • Ministerul rus al Apărării a afirmat că avioanele Su-25 vor fi echipate în curând cu rachete cu capacitate nucleară.
  • Între timp, Ministerul Apărării din Belarus a confirmat că aproximativ 9.000 de soldați ruși vor fi staționați în Belarus ca parte a unei „grupări regionale” de forțe.

Rusia va dota avioanele de război din Belarus cu capacitatea de a lansa rachete nucleare, în ultima sa escaladare a războiului din Ucraina. Propunerea îndrăzneață vine în contextul în care președintele rus speră să răspundă la o serie de eșecuri militare și la un program de mobilizare haotic cu noi măsuri „defensive” menite să proiecteze putere împotriva Occidentului.

Belarusul s-a apropiat mai mult de efortul de război în ultimele zile, după ce președintele Alexander Lukașenko, un aliat apropiat al lui Putin, a sugerat, fără dovezi, că Ucraina ar fi planificat lovituri militare împotriva națiunii sale.

Iar sâmbătă, Ministerul rus al Apărării a afirmat că avioanele Su-25 vor fi echipate în curând cu rachete cu capacitate nucleară – deși a precizat că acest lucru nu a avut loc încă. În cazul în care va fi livrat, acesta ar reprezenta un pas important pentru forțele aeriene și militare ale Belarusului, care sunt mici în comparație cu cele ale majorității puterilor nucleare.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Între timp, Ministerul Apărării din Belarus a confirmat duminică că aproximativ 9.000 de soldați ruși vor fi staționați în Belarus ca parte a unei „grupări regionale” de forțe.

Valeriy Revenko, șeful departamentului de cooperare militară internațională al Ministerului Apărării, a scris pe Twitter: „Primele trenuri de trupe cu militari ruși care fac parte din (gruparea regională) au început să sosească în Belarus. Relocarea va dura câteva zile. Numărul total va fi puțin mai mic de 9.000 de persoane.”

Lukașenko a confirmat anterior că va trimite trupe din țara sa pentru a se alătura forțelor rusești în apropierea Ucrainei, ca răspuns la ceea ce el a spus că este o amenințare clară la adresa Belarusului din partea Kievului și a susținătorilor occidentali.

Aceasta ridică perspectiva unei ofensive comune ruso-belaruse în nordul Ucrainei, unii din țară temându-se acum de impunerea unui proiect în stil rusesc de recrutare a bărbaților în vârstă de luptă. Liderul autocrat a sugerat că implicarea belarusă este justificată din cauza presupuselor amenințări din partea armatei ucrainene, spunând: „Loviturile pe teritoriul Belarusului nu sunt doar discutate astăzi în Ucraina, ci sunt, de asemenea, planificate.

„Proprietarii lor îi împing să pornească un război împotriva Belarusului pentru a ne trage acolo”.

El a adăugat că Belarus „se pregătește pentru acest lucru de zeci de ani” și că „dacă va fi necesar, vom răspunde”. Armata belarusă are aproximativ 60.000 de oameni.