• La Kiev și în alte orașe au loc întreruperi de curent și apă.
  • Putin afirmă că loviturile cu rachete nu este tot ce ar fi putut face.
  • Kievul spune că acuzațiile că ar folosi astfel de tactici pe propriul teritoriu sunt absurde.

Rusia a ordonat civililor să părăsească o fărâmă din Ucraina de-a lungul malului estic al râului Nipru, o extindere majoră a unui ordin de evacuare care, potrivit Kievului, echivalează cu depopularea forțată a teritoriului ocupat.

Anterior, Rusia ordonase civililor să părăsească un buzunar pe care îl controlează pe malul vestic al râului, unde forțele ucrainene au avansat pentru a cuceri orașul Kherson. Oficialii instalați de Rusia au declarat marți că acum extind acest ordin și la o zonă tampon de 15 km de-a lungul malului estic. Ucraina spune că evacuările includ deportări forțate din teritoriul ocupat, o crimă de război. Rusia, care susține că a anexat zona, spune că duce civilii în siguranță din cauza amenințării că Ucraina ar putea folosi arme neconvenționale.

Din cauza posibilității folosirii de către regimul ucrainean a unor metode de război interzise, precum și a informațiilor potrivit cărora Kievul pregătește un atac masiv cu rachete asupra centralei hidroelectrice Kakhovka, există un pericol imediat ca regiunea Kherson să fie inundată”, a declarat Vladimir Saldo, șeful instalat de Rusia în provincia ocupată Kherson, într-un mesaj video.

Recomandări

NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT
MORIȘCA DE PE MOULIN ROUGE A CĂZUT
ACȚIUNILE META SE SCUFUNDĂ
RUSIA SPUNE NU REZOLUȚIEI

Având în vedere situația, am decis să extind zona de evacuare cu 15 km de la Nipru, a spus el. Decizia va face posibilă crearea unei apărări pe mai multe niveluri pentru a respinge atacurile ucrainene și a proteja civilii.

Moscova a acuzat Kievul că plănuiește să folosească o așa-numită bombă murdară pentru a răspândi radiații, sau să arunce în aer un baraj pentru a inunda orașele și satele din provincia Herson. Kievul spune că acuzațiile că ar folosi astfel de tactici pe propriul teritoriu sunt absurde, dar că Rusia ar putea plănui ea însăși astfel de acțiuni pentru a da vina pe Ucraina.