• Grupul a declarat săptămâna aceasta că a verificat 1.000 de pierderi distincte de tancuri rusești în război.
  • Potrivit cifrelor Oryx, lupta cu tancurile a înclinat în favoarea Ucrainei.
  • 544 de tancuri rusești au fost capturate de forțele ucrainene, 79 avariate și 65 abandonate.

Rusia a pierdut potențial până la jumătate din toată flota sa operațională de tancuri de la începutul războiului din Ucraina, potrivit informațiilor colectate de un grup de monitorizare, în timp ce armata sa se străduiește să îndeplinească obiectivele invaziei lui Vladimir Putin.

Oryx, un site de informații cu sursă deschisă, a colectat dovezi vizuale ale pierderilor de echipamente militare în Ucraina de la începutul invaziei rusești, la 24 februarie 2022.

Grupul a declarat săptămâna aceasta că a verificat 1.000 de pierderi distincte de tancuri rusești în război. Acesta a precizat că alte 544 de tancuri rusești au fost capturate de forțele ucrainene, 79 avariate și 65 abandonate.

Recomandări

NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT
MORIȘCA DE PE MOULIN ROUGE A CĂZUT
ACȚIUNILE META SE SCUFUNDĂ
RUSIA SPUNE NU REZOLUȚIEI

Acest bilanț nu include pierderile pe care Oryx nu a putut să le confirme vizual, a declarat Jakub Janovsky, un analist militar care contribuie la blogul Oryx. El a estimat că bilanțul real ar putea fi mai aproape de 2.000 de tancuri.

Rusia a început războiul cu aproximativ 3.000 de tancuri operaționale… așa că există o șansă bună ca Rusia să fi pierdut jumătate din tancurile (sale) utilizabile”, a declarat Janovsky.

Tancurile au fost un obiectiv major al invaziei Rusiei în Ucraina și sunt considerate esențiale pentru ca Rusia sau Ucraina să cucerească teritorii pe câmpul de luptă. Potrivit cifrelor Oryx, lupta cu tancurile a înclinat în favoarea Ucrainei. Conform numărătorii Oryx, cele peste 500 de tancuri pe care Ucraina le-a capturat de la Rusia acoperă mai mult decât cele 459 de tancuri pe care le-a pierdut.

Și mai multe tancuri sunt în drum spre Ucraina. Începând de luna trecută, Kievul a primit promisiuni de tancuri moderne din partea Germaniei, Statelor Unite, Marii Britanii și a altor parteneri occidentali.

Mai mult, aceste tancuri sunt văzute ca având o tehnologie superioară celor pe care le pune în teren Rusia. Oficialii ucraineni au pledat în repetate rânduri pe lângă aliații lor occidentali pentru a le furniza tancuri de luptă moderne care ar putea fi folosite nu doar pentru a-și apăra pozițiile actuale, ci și pentru a duce lupta la inamic.