• Sâmbătă, ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a zburat neanunțat la Minsk.
  • Mii de soldați ruși au fost desfășurați în Belarus din octombrie, potrivit Ucrainei.
  • În Minsk, locuitorii au declarat că nu există semne exterioare de activitate neobișnuită acolo.

Aliatul Rusiei, Belarus, a declarat ieri că mută trupe și echipamente militare pentru a contracara ceea ce a numit amenințarea terorismului”, în contextul în care Moscova ar putea face presiuni asupra Minskului pentru a deschide un nou front în războiul împotriva Ucrainei. Președintele belarus Alexander Lukașenko, care s-a bazat pe trupele rusești pentru a reprima o revoltă populară în urmă cu doi ani, a permis deja ca țara sa să servească drept punct de plecare pentru invazia Rusiei în țara vecină.

Până în prezent, el a împiedicat ca propria armată să se alăture – dar semne recente arată că acest lucru s-ar putea schimba. Sâmbătă, ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a zburat neanunțat la Minsk. El și omologul său belarus și-au modificat acordul de cooperare în domeniul securității, fără a dezvălui noii termeni.

Mii de soldați ruși au fost desfășurați în Belarus din octombrie, potrivit Ucrainei, iar Belarusul a vorbit tot mai des despre o amenințare de terorism” din partea partizanilor care operează de peste graniță.
Lukașenko a ordonat armatei sale să compileze informații despre rezerviști până la sfârșitul acestui an.
Ieri, Consiliul de Securitate din Belarus a declarat că trupe și echipamente vor fi mutate în țară în următoarele două zile, fiind folosite arme de imitație pentru antrenament.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Acesta nu a oferit detalii suplimentare cu privire la numărul de trupe sau la tipurile de echipamente care vor fi mutate, sau în ce locații sau la natura exercițiilor de antrenament. În Minsk, locuitorii au declarat că nu există semne exterioare de activitate neobișnuită acolo.

În trecut, unii diplomați occidentali au fost sceptici cu privire la posibilitatea ca Belarus să se alăture războiului, observând că are o armată relativ mică și că Moscova ar fi precaută să nu reaprindă opoziția publică față de Lukașenko, care l-ar slăbi pentru un câștig mic, la doi ani după protestele în masă pe care acesta le-a reprimat violent.

Un consilier al liderului opoziției belaruse în exil, Sviatlana Tsikhanouskaya, a declarat reporterilor că ar fi o sinucidere politică” pentru Lukașenko să trimită belaruși în Ucraina.