- Războiul dintre Rusia și Ucraina s-ar putea încheia în acest an, potrivit unui fost general al armatei americane.
- Kremlinul va recurge probabil la arme nucleare dacă Moscova se va confrunta cu o înfrângere în acest conflict, a spus el.
- Totuși, acest rezultat nu este cel mai probabil, a declarat pentru Insider generalul de brigadă în retragere al armatei americane Kevin Ryan.
Războiul președintelui rus Vladimir Putin cu Ucraina s-ar putea încheia în acest an, potrivit unui fost general al armatei americane, care a avertizat că Kremlinul va recurge probabil la opțiunea extremă a armelor nucleare dacă Moscova se va confrunta cu o înfrângere în acest conflict. Generalul de brigadă în retragere al armatei americane Kevin Ryan a declarat marți pentru Insider că el crede că Rusia „ar folosi o armă nucleară înainte de a permite ca armata sa să fie învinsă pe teren”.
Advertisment
Putin a amenințat în repetate rânduri cu folosirea armelor nucleare de când a ordonat invazia Ucrainei în februarie 2022, dar Ryan a spus că Kremlinul ar putea lua în considerare serios folosirea acestora dacă Ucraina ar fi „pe punctul de a distruge armata rusă pe teren” sau dacă forțele ucrainene ar fi gata să recucerească regiunea Crimeea, anexată de Rusia.
„Dacă armata ucraineană ar avea mari succese în primăvară, și ar ciopârți armata rusă și ar amenința să recupereze Crimeea, atunci cred că armata și conducerea rusă ar folosi o armă nucleară” nu doar pentru a „distruge țintele militare ucrainene”, ci și pentru a „convinge Ucraina că dacă ar continua să lupte în acest război, Ucraina ar rămâne un holocaust nuclear”, a declarat Ryan. El a adăugat că „opțiunile sunt largi” în ceea ce privește modul în care Rusia ar putea folosi o armă nucleară.
Recomandări
„Nivelul de decese ar putea să se apropie de Hiroshima sau ar putea fi mult mai mic dacă intenționează doar să tragă ca un foc de avertisment cu o armă nucleară” într-o zonă mai puțin populată, a spus Ryan. Acest rezultat, a spus Ryan, care a fost atașat al apărării în Rusia pentru SUA, ar fi unul „devastator”, cu un potențial de zeci de mii de morți – dar nu este cel mai probabil scenariu. Cel mai probabil scenariu care se va desfășura în acest an, potrivit lui Ryan, este că războiul se va încheia într-un impas după lupte neîncetate și pierderi grele de ambele părți.
Cel mai important general american, Mark Milley, președintele Statului Major Întrunit, a declarat în noiembrie că aproximativ 40.000 de civili ucraineni au fost uciși și „mult peste” 100.000 de soldați ruși au fost „uciși și răniți” în războiul de până acum, cu „același lucru probabil de partea ucraineană”. Luptele din acest război „la această intensitate” și rata de mortalitate, „probabil că nu vor putea rezista încă 12 luni”.
„Cred că încă un an ar fi o estimare bună a momentului în care acest război s-ar putea încheia sau ar putea ajunge la un impas”, a spus Ryan, care a precizat că s-a mai înșelat în trecut cu privire la predicțiile sale despre război. Cu toate acestea, nu există nici o îndoială că 2023 va fi un „an crucial”.
„Ambele părți trebuie să provoace mai multe daune și prejudicii militarilor din cealaltă parte pentru ca acest lucru să ajungă la o concluzie”, a spus el, apoi a explicat: „Ambele părți sunt încă prea puternice pentru a fi de acord să spună că nu au nici o șansă de a câștiga acest război. Ambele armate au șansa de a cuceri mai multe teritorii, așa că trebuie să urmărim desfășurarea următoarelor bătălii”.
Deși forțele lui Putin au avut o „performanță teribilă” în primele 10 luni ale războiului și nu au reușit să cucerească capitala Ucrainei, Kiev, armata rusă „devine mai puternică” și „sapă pentru a crea o apărare mai bună în regiunile pe care le ocupă. Armata ucraineană, ajutată de SUA și de Occident prin arme și echipamente în valoare de miliarde de dolari, „devine și ea mai puternică în aceleași moduri, dar s-ar putea să nu fie suficient de puternică pentru a-i lovi pe ruși. Acesta este marele lucru care va deveni mai clar pentru noi în primăvară și vară, când se vor relua luptele majore” a mai declarat acesta.
Dacă trupele ucrainene îi pot forța pe ruși să iasă din pozițiile lor defensive, „atunci ne-am putea îndrepta spre o situație în care armata rusă ar putea fi distrusă sau ar putea fi folosită o armă nucleară”, potrivit lui Ryan, care a pus întrebarea: „Este mai periculos să fie folosită o armă nucleară tactică în Ucraina? Sau este mai periculos ca armata rusă să fie învinsă pe teren și distrusă?”.
„Rusia a suferit o înfrângere brutală la sfârșitul Primului Război Mondial și „a contribuit la aducerea la putere a regimului comunist din Rusia. Distrugerea Rusiei – distrugerea armatei sale – ar slăbi foarte mult țara și ar provoca revolte interne. Ar putea duce la dezlănțuirea unor forțe incontrolabile în Rusia. Dacă ucrainenii nu reușesc să-i alunge pe ruși, „atunci vom fi într-un impas”, a spus Ryan, explicând că, la fel ca la sfârșitul Războiului din Coreea, „s-ar putea întâmpla ca Rusia și Ucraina să fie de acord cu o încetare a focului, ceea ce nu necesită multe negocieri”.
Anul trecut, Ucraina a lansat o contraofensivă uluitoare, forțând trupele rusești să cedeze mari porțiuni de teritoriu, dar, odată cu venirea iernii, ritmul avansului a încetinit.
„Modul în care va decurge acest război nu va fi determinat la masa negocierilor pentru o vreme și nu va fi determinat în aer de rachete și bombe. Dar va fi determinat de luptele de pe teren”, a mai adăugat acesta.
Partenerii noștri