• Rusia și-ar putea opri vineri livrările de gaz către Finlanda vecină, a informat joi ziarul local Iltalehti, citând surse anonime.
  • Președintele Finlandei Sauli Niinisto și prim-ministrul Sanna Marin au declarat joi că Finlanda va solicita să se alăture NATO „fără întârziere”.
  • Cu conexiuni directe prin conducte cu Rusia, Finlanda și Țările Baltice depind mai mult de gazul rusesc decât alte țări europene.

Potrivit Reuters, principalii politicieni finlandezi au fost avertizați că Rusia și-ar putea opri vineri livrările de gaz către Finlanda, a informat joi ziarul local Iltalehti, citând surse anonime. Încă nu se știe de unde ar fi venit avertismentul. De asemenea, informațiile nu au putut fi verificate.

Președintele Finlandei Sauli Niinisto și prim-ministrul Sanna Marin au declarat joi că Finlanda va solicita să se alăture NATO „fără întârziere” la Alianța de Apărare Occidentală, ceea ce a determinat Rusia să promită un răspuns.

Majoritatea gazelor utilizate în Finlanda provin din Rusia, dar gazul reprezintă doar aproximativ 5% din consumul anual de energie al țării.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Producția de energie a Finlandei trebuie să vină din surse alternative

Cu toate acestea, pierderea majorității aprovizionării cu gaz ar însemna ca giganții din industrie, precum Neste și Metsa, precum și alte companii din industria forestieră, chimică și alimentară ar trebui să găsească surse alternative de energie sau să își adapteze producția.

Pe 5 mai, Guvernul finlandez a declarat că este pregătit pentru posibilitatea ca vecinul său din est să întrerupă livrarea de gaze la sfârșitul lunii mai, ca răspuns la refuzul Finlandei de a respecta cererile Rusiei ca plățile pentru gaze să fie făcute în ruble.

Cu conexiuni directe prin conducte cu Rusia, Finlanda și Țările Baltice depind mai mult de gazul rusesc decât alte țări europene. Dacă furnizarea de gaze rusești este redusă sau întreruptă, Finlanda, Estonia, Letonia și Lituania ar putea fi nevoite să reducă cererea, a declarat rețeaua europeană de operatori de gaze ENTSOG în perspectiva de vară din aprilie.