• Rusia ar putea întrerupe vineri furnizarea de gaze către Finlanda. Liderii finlandezi au declarat că ţara va solicita aderarea la NATO „fără întârziere”
  • Principalii politicieni finlandezi au fost avertizaţi că Rusia ar putea întrerupe vineri livrările de gaze către vecina Finlanda, a relatat joi ziarul local Iltalehti, citând surse anonime, conform Reuters.
  • Ziarul nu a precizat de unde ar fi venit avertismentul, iar Reuters nu a putut verifica informaţia.

Preşedintele finlandez Sauli Niinisto şi premierul Sanna Marin au declarat joi că Finlanda va solicita aderarea la NATO „fără întârziere”, ceea ce a determinat Rusia să promită un răspuns.

Majoritatea gazului utilizat în Finlanda provine din Rusia, dar gazul reprezintă doar aproximativ 5% din consumul anual de energie al ţării.

Cu toate acestea, pierderea celei mai mari părţi a aprovizionării cu gaz ar însemna că giganţi industriali precum Neste şi Metsa, precum şi alte companii din industria forestieră, chimică şi alimentară ar trebui să găsească surse alternative de energie sau să îşi adapteze producţia.

Recomandări

CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
„NADIA” ÎI DUCE PE ROMÂNI LA J.O.

La 5 mai, guvernul finlandez a declarat că este pregătit pentru posibilitatea ca vecinul său estic să întrerupă livrarea de gaze la sfârşitul lunii mai, ca răspuns la refuzul Finlandei de a se conforma cererilor Rusiei ca plăţile pentru gaz să fie făcute în ruble.

Având conexiuni directe prin conducte cu Rusia, Finlanda şi ţările baltice sunt mai dependente de gazul rusesc decât alte ţări europene.

Rușii au replicat dur prin vocea ministrului de Externe Serghei Lavrov. „Aderarea Finlandei la NATO reprezintă o schimbare radicală în politica externă a țării. Rusia va fi forțată să ia măsuri de retorsiune, atât de natură tehnico-militară, cât și de altă natură, pentru a opri apariția amenințărilor la adresa securității sale naționale”, a declarat Ministerul rus de Externe într-un comunicat.

Kremlinul consideră că decizia Finlandei de a adera la NATO este o amenințare la adresa Rusiei.