• În timp ce costurile energetice ale Europei cresc vertiginos, Rusia consumă cantităţi mari de gaze naturale, potrivit unei analize transmise către BBC News.
  • Analiştii spun că uzina, aflată în apropiere de graniţa cu Finlanda, arde în fiecare zi o cantitate de gaz estimată la 10 milioane de dolari.
  • Experţii spun că, anterior, gazul ar fi fost exportat în Germania.

În timp ce costurile energetice ale Europei cresc vertiginos, Rusia consumă cantităţi mari de gaze naturale, potrivit unei analize transmise către BBC News.

Analiza efectuată de Rystad Energy indică faptul că aproximativ 4,34 milioane de metri cubi de gaz sunt arşi zilnic. Gazul provine de la o nouă instalaţie de gaz natural lichefiat (GNL) de la Portovaya, la nord-vest de Sankt Petersburg. 

Primele semne că ceva nu este în regulă au venit de la cetăţenii finlandezi de peste graniţa din apropiere, care au observat o flacără mare la orizont la începutul acestei veri.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Portovaya este situată în apropierea unei staţii de compresie la capătul gazoductului Nord Stream 1, care transportă gaz pe sub mare către Germania.

Rusia a consumat cantități uriașe de gaze naturale – aproximativ 8 milioane de lire sterline pe zi

Livrările prin conducta au fost reduse de la jumătatea lunii iulie, ruşii dând vina pe probleme tehnice pentru această restricţie. Germania spune că a fost o mişcare pur politică în urma invaziei Rusiei în Ucraina.

Însă, începând cu luna iunie, cercetătorii au observat o creştere semnificativă a căldurii emanate de instalaţie, despre care se crede că ar fi cauzată de arderea gazelor naturale.

În timp ce arderea gazului este un lucru obişnuit în uzinele de prelucrare, în mod normal, din motive tehnice sau de siguranţă, amploarea acestei arderi i-a derutat pe experţi.

,,Nu am văzut niciodată o instalaţie de GNL care să ardă atât de mult” , a declarat Dr. Jessica McCarty, expert de la Universitatea Miami din Ohio. ,,Începând din jurul lunii iunie, am văzut acest vârf uriaş şi nu a mai dispărut. A rămas foarte anormal de ridicat„.

Miguel Berger, ambasadorul german în Marea Britanie, a declarat pentru BBC News că eforturile europene de a reduce dependenţa de gazul rusesc „au un efect puternic asupra economiei ruseşti”.

,,Nu au alte locuri unde să-şi vândă gazul, aşa că trebuie să-l ardă„, a sugerat el.