• Zona euro a intrat deja într-o recesiune, deși nu foarte profundă, declanșată de creșterea prețurilor la energie, și care va dura până la sfârșitul anului.
  • Acest lucru se arată într-un raport al economiștilor de la banca elvețiană UBS, citat de Bloomberg.
  • Economia europeană se va contracta cu 0,1% în al treilea trimestru și cu 0,2% în al patrulea, spun analiștii.

Zona euro a intrat deja într-o recesiune, deși nu foarte profundă, declanșată de creșterea prețurilor la energie, și care va dura până la sfârșitul anului.

Acest lucru se arată într-un raport al economiștilor de la banca elvețiană UBS, citat de Bloomberg. Economia europeană se va contracta cu 0,1% în al treilea trimestru și cu 0,2% în al patrulea, spun analiștii.

Având în vedere noile creșteri mari ale prețurilor la energie, care pun și mai multă presiune asupra consumului gospodăriilor și a investițiilor fixe, ne așteptăm acum ca zona euro să intre într-o recesiune tehnică”, explică economiștii sub conducerea lui Reinhard Kluse.

Recomandări

S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
SISTEMUL „TYCHE" ÎȚI PUNE DIAGNOSTICUL
CE FACI CU CEL MIC ÎN MINIVACANȚĂ?
DRULĂ PROPUNE MĂRIREA NOTELOR LA BAC
UE VREA NOI REGLEMENTĂRI PENTRU TIKTOKLITE
TÎLVAR VREA OBUZIERE DIN COREEA DE SUD

În ciuda acestor elemente negative, echipele băncii și-au revizuit în creștere previziunile pentru întregul an, după un al doilea trimestru solid.

Cu toate acestea, prognoza de creștere pentru 2023 a fost redusă la 0,8%, de la 1,2%, cât se preconiza anterior. Ipoteza crucială a UB este că prețurile gazelor naturale vor continua să crească, dar nu va exista o penurie gravă. În cazul în care se impune un regim, consecințele economice vor fi probabil și mai grave, avertizează experții.

La rândul lor, economiștii de la Morgan Stanley prevăd o contracție a economiei zonei euro mai mare decât se credea până acum, relatează publicația de specialitate Boursier.com.

Identificăm un efect mai durabil al acestei crize energetice pentru anul viitor, deoarece ne așteptăm ca majorările de prețuri și incertitudinea privind aprovizionarea cu energie să continue până în iarna 2023-24″, subliniază banca americană. „Cu toate acestea, nu totul este o catastrofă și rămânem de părere că această slăbire va fi urmată de o revenire determinată de investițiile publice și private.”