• Cetăţenii europeni sunt invitaţi să-şi dea avizul cu privire la viitorul design al bancnotelor în cadrul unei consultări lansate de Banca Centrală Europeană.
  • „Vrem ca europenii să se recunoască în designul bancnotelor euro”, motiv pentru care „vor juca un rol activ în selectarea noii teme”, a declarat președintele BCE, Christine Lagarde, într-un comunicat de presă.
  • Șapte teme au fost preselectate de Consiliul guvernatorilor Institutului Monetar, care a luat în considerare sugestiile unui grup de experți.

Cetăţenii europeni sunt invitaţi să-şi dea avizul cu privire la viitorul design al bancnotelor în cadrul unei consultări lansate de Banca Centrală Europeană. Toți locuitorii zonei euro pot răspunde până la sfârșitul lunii august la un sondaj de pe site-ul BCE, scrie FranceInfo.

„Vrem ca europenii să se recunoască în designul bancnotelor euro”, motiv pentru care „vor juca un rol activ în selectarea noii teme”, a declarat președintele BCE, Christine Lagarde, într-un comunicat de presă.

Ideea este că aceste noi bancnote, pe care europenii nu ar trebui să le aibă în mână până în 2029 sau 2030, se vor baza strict pe ideile cetățenilor, ci nu pe reprezentările stiluri arhitecturale ce reprezintă anumite monumente.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
TAYLOR ȘI TRAVIS, SURPRINȘI ÎN LAS VEGAS STRIP
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
RAY CHAN A MURIT LA 56 DE ANI

Există șapte teme preselectate

Șapte teme au fost preselectate de Consiliul guvernatorilor Institutului Monetar, care a luat în considerare sugestiile unui grup de experți.

Temele concrete se referă la „păsări: libere, rezistente și inspiratoare”, la râurile care traversează Europa, simboluri ale unei Europe de „construit împreună”, potrivit comunicatului de presă. Alte mai abstracte evocă „cultura europeană”, „Europa noastră și pe noi înșine”, „viitorul” care „ne aparține” și „reflecția valorilor europene în natură”.

BCE va folosi rezultatele acestui sondaj și al altuia realizat cu un eșantion reprezentativ de europeni pentru a selecta tema pentru următoarea serie de bancnote „până în 2024”, potrivit comunicatului de presă. Apoi va fi organizat un concurs de design grafic, care va oferi europenilor o nouă oportunitate de a-și exprima preferințele, înainte de alegerea modelelor selectate și de anunțarea unui calendar pentru emiterea biletelor în 2026.

Citește și