• Oficiul Meteorologic Islandez a declarat că erupția „minoră” a început luni în peninsula Reykjanes din Islanda.
  • OMI a spus că pe versanții muntelui Litli Hrútur există o fisură lungă de 200 de metri, „din care lava iese ca o serie de fântâni”.
  • Oamenii de știință avertizaseră despre posibile erupții după ce în ultimele săptămâni au fost detectate sute de cutremure minore.

Erupția unui vulcan la sud de capitala Islandei, Reykjavik, a provocat mai mulți nori de fum într-o regiune cunoscută pentru câmpurile de lavă, vulcanii și activitatea geotermală. Oficiul Meteorologic Islandez (IMO) a declarat că erupția „minoră” a început luni în peninsula Reykjanes din Islanda, dar nu a fost emisă nicio cenușă și până în prezent nu a fost raportată nicio întrerupere pe aeroportul Keflavik din țară, relatează CNN.

OMI a spus că pe versanții muntelui Litli Hrútur există o fisură lungă de 200 de metri, „din care lava iese ca o serie de fântâni”.

Oamenii de știință avertizaseră despre posibile erupții după ce în ultimele săptămâni au fost detectate sute de cutremure minore. Fotografiile arată fluxuri de lavă care curg de-a lungul câmpurilor, cu mici incendii în depărtare și fum gros în aer.

Recomandări

TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
RAY CHAN A MURIT LA 56 DE ANI
CE FACI ÎN CAPITALĂ DE FLORII?

Întrucât erupția a avut loc într-o zonă nelocuită, nu au existat „riscuri imediate” pentru comunități sau infrastructură, a spus IMO – dar a avertizat oamenii să nu se aventureze în apropierea zonei, spunând că va exista o acumulare de „niveluri periculos de ridicate de gaze.”

Vântul va transporta unele dintre aceste gaze spre nord, putând afecta mai multe zone, inclusiv capitala Islandei, a spus IMO. Biroul regional de management al destinației din Peninsula Reykjanes a emis luni un avertisment cu privire la nivelul gazului.

Într-o declarație, biroul a spus că șeful poliției din peninsula a ordonat închiderea tuturor traseelor către vulcan din cauza „poluării masive cu gaze care pune viața în pericol”, după ce a vorbit cu oamenii de știință.

Autoritățile lucrează pentru a restabili accesul la vulcan odată ce poluarea scade, a adăugat acesta. În urmă cu câteva zile, biroul de management i-a avertizat pe drumeții din regiune să fie atenți, menționând că activitatea seismică recentă a arătat similar cu cea care a precedat o nouă erupție vulcanică anul trecut.

Citește și