• Securitatea summitului este asigurată de 5.500 de efective militare și de Poliție.
  • Sistemul de apărare antirachetă Patriot face parte din securitatea summitului NATO.
  • Zborurile comerciale au fost oprite timp de două zile la Vilnius.

Vilnius este un oraș blindat în aceste zile pentru summitul NATO, organizat la 150 de km de granița Rusiei. Securitatea a fost întărită cu baterii Patriot, cu mii de soldați și agenți de poliție, iar traficul aerian a fost modificat.

NATO a transformat Vilnius într-o fortăreață apărată de armament avansat pentru a-l proteja pe președintele american Joe Biden și alți lideri ai alianței. Aproximativ 4.000 de soldați și 1.500 de ofițeri de poliție sunt implicați în securitatea întâlnirii care reunește de marți lideri din aproximativ 40 de țări. Lituania a triplat numărul de polițiști de frontieră la granițele cu Belarus și Rusia pentru vară, cu agenti din din Letonia și Polonia. Cele două țări au trimis și poliția pentru a ajuta la patrularea Vilniusului.

Pe aeroportul din Vilnius, opt lansatoare de rachete Patriot operate de germani au fost văzute stând cu duzele îndreptate în direcția Kaliningradului din Rusia. Încă două au îndreptate spre Belarus. Toate lansatoarele au fost operaționale de vineri dimineață.

Recomandări

400 DE CADAVRE, GĂSITE ÎN GAZA
JOE BIDEN, DECLARAȚIE ȘOCANTĂ
MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
ÎȚI INTRĂ LA SUFLET
APPLE, ÎN DISCUȚII CU OPENAI

Șaisprezece aliați NATO au trimis un total de aproximativ 1.000 de militari pentru a securitatea summitului din 11-12 iulie, care va avea loc la doar 151 km de Rusia. Mulți oferă, de asemenea, sisteme avansate de apărare aeriană, care le lipsesc statelor baltice.

Ce alte măsuri de securitate s-au luat pentru transportul în comun în Vilnius?

Au fost impuse numeroase restricții de circulație. Unele străzi au fost reasfaltate și au fost modernizate ca infrastructură. De la ora 12 și până miercuri la 16 nu vor fi operate zboruri comerciale pe aeroportul din Vilnius, iar bicicletele și trotinetele electrice nu sunt admise în centrul istoric.

Capitala Vilnius a cheltuit 10 milioane de euro pentru acest summit istoric, de la care Ucraina așteaptă mai mult sprijin din partea alianței. Participă 31 de lideri din NATO, în frunte cu președintele SUA, Joe Biden, președintele turc, Tayyip Erdogan, cancelarul german, Olaf Scholz, președintele Franței, Emmanuel Macron și premierul britanic Rishi Sunak.

Vilnius găzduiește al patrulea summit al NATO de la invadarea Ucrainei de către Rusia, primul având loc virtual pe 25 februarie 2022, la doar o zi după asalt, care a fost urmat de întâlniri la Bruxelles și la Madrid.

Citește și