• Faptul că Putin folosește un tren este binecunoscut.
  • Kremlinul însuși a lansat imagini cu întâlnirile desfășurate la bord, într-o sală de consilii decorată cu ornamente.
  • Cu toate acestea, conținutul celorlalte 20 de vagoane ale trenului a fost un secret de stat bine păzit.

5 august 2022 a fost o zi ca multe altele în Ucraina. Atacurile rusești asupra unui cartier rezidențial din Nikolaev în acea dimineață au adus „distrugeri semnificative”, a declarat atunci guvernatorul regiunii, rănind cel puțin 10 persoane. În aceeași zi, la Moscova, birocrații din biroul președintelui Vladimir Putin erau preocupați de o problemă foarte îndepărtată de războiul brutal din Ucraina.

„Administrația Transporturilor a primit o contestație”, a scris un oficial de la Kremlin, „despre necesitatea instalării echipamentelor de gimnastică Hoist HD-3800 și Hoist HD-3200 în locul Abductor-Standard și Abductor-Technogym în vagonul sportiv-sănătate nr. 021- 78630”, relatează CNN.

Documentele scurse recent sugerează că „vagonul sport-sănătate” este folosit de nimeni altul decât Putin însuși. Mai multe documente și fotografii obținute exclusiv de grupul rus de investigații The Dossier Center, cu sediul la Londra, și împărtășite cu CNN, Süddeutsche Zeitung și radiodifuzorul public german NDR și WDR, dezvăluie detalii despre Putin.

Recomandări

TRUMP RISCĂ NOI SANCȚIUNI
TEMPERATURI RECORD ÎN INDIA
MENIU A LA GREC
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
O LUNĂ DE SCHENGEN

Faptul că Putin folosește un tren este binecunoscut. Kremlinul însuși a lansat imagini cu întâlnirile desfășurate la bord, într-o sală de consilii decorată cu ornamente. Cu toate acestea, conținutul celorlalte 20 de vagoane ale trenului a fost un secret de stat bine păzit.

Printre documentele obținute de The Dossier Center se numără scrisori care leagă echipamentul vagoanelor, inclusiv vagonul de la sală, direct către oficialii de la cele mai înalte niveluri ale administrației lui Putin.

Kremlinul neagă categoric concluziile The Dossier Center, spunând pentru CNN: „Președintele Putin nu are o astfel de mașină în folosință sau în proprietatea lui”. CNN a contactat, de asemenea, Zircon Service și Russian Railways pentru comentarii, dar nu a primit răspuns.

În data de 2 noiembrie 2018 a avut loc o ședință de evaluare a lucrărilor rămase de făcut la mașina de la sală, numărul 021-78630. Procesele-verbale ale acelei întâlniri, obținute tot de The Dossier Center, arată că, pe lângă directori de la Zircon Service și de la Căile Ferate Ruse, au fost prezenți 10 oficiali ai Serviciului Federal de Securitate (FSO), organizație însărcinată cu protejarea președintelui rus.

Zeci de contracte de întreținere scurse către The Dossier Center, dintre care unele indică vagonul de la sala de sport cu numărul 021-78630, spun că orice lucrare la vagoane trebuie coordonată cu OSF. În 2020, un oficial de rang înalt al Căilor Ferate Ruse, Dmitri Pegov, i-a scris directorului adjunct al FSO, Oleg Klimentiev, rugându-l să revizuiască propunerile pe care le-a trimis pentru ca locuințe să fie construite pe două vagoane.

Citește și