• Soarta centralei nucleare de la Zaporojie este pusă în pericol.
  • În discursul său de marți, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat că Rusia „pregătește o provocare” la centrala nucleară de la Zaporojie.
  • Centrala se află sub control rusesc încă din primele săptămâni ale invaziei Rusiei în Ucraina.

Semnalele de alarmă se intensifică pe frontul ucrainean. Soarta centralei nucleare de la Zaporojie este pusă în pericol. Centrala se află sub controlul Rusiei încă din primele săptămâni ale invaziei acesteia în Ucraina, din februarie, anul trecut, scrie The Guardian.

În discursul său de marți, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat că Rusia „pregătește o provocare” la centrala nucleară de la Zaporojie. Liderul ucrainean a declarat că Rusia a plasat explozibili pe acoperișul a două unități energetice, ceea ce indică faptul că țara lui Vladimir Putin ar putea deteriora centrala electrică pentru a împiedica contraofensiva Ucrainei.

Statul Major General al forțelor armate ucrainene a raportat, de asemenea, că Rusia pregătește o lovitură „în viitorul apropiat”, adăugând că „detonarea lor nu ar trebui să avarieze unitățile energetice, dar ar putea crea o imagine de bombardament din partea armatei ucrainene”.

Recomandări

ÎN CE INVESTEȘTE BIDEN BANII
STEVE BUSCEMI A FOST ATACAT PE STRADĂ
CÎRSTEA A FOST ELIMINATĂ LA ROMA
CIOLACU VREA PARC TEMATIC URIAȘ
6.000 DE OAMENI SUNT EVACUAȚI DIN HARKOV
NE LUĂM ANGAJAȚII DIN AFARĂ

Ce spune Zelenski?

Zelenski a mai spus că „acum întreaga lume trebuie să realizeze că securitatea comună depinde în întregime de atenția globală la acțiunile ocupanților de la gară”. Pe 20 iunie, președintele a avertizat că Rusia are în vedere atacarea centralei nucleare prin scurgeri de radiații.

Între timp, pe măsură ce temerile privind un atac asupra centralei electrice cresc, cele trei regiuni din vecinătatea centralei, Zaporojie, Nipru și Herson au început exerciții de simulare la scară largă pentru a se pregăti.

„Înțelegem că centrala nucleară ocupată de inamic reprezintă în prezent un pericol imens în ceea ce privește efectivele, în special pentru cetățenii acestor trei regiuni”, a declarat ministrul de interne Ihor Klymenko. „Dar lucrăm la toate scenariile posibile, de exemplu, că norul radioactiv poate merge mai departe, în orice regiune a țării noastre”.

Răspunsul Moscovei

În urma mesajului transmis ieri de președintele Volodimir Zelenski, în care acuză Moscova că pregătește un „atac” la centrala nucleară de la Zaporojie, Kremlinul reacționează. „Situația este foarte tensionată, pentru că pericolul este foarte mare. Un posibil atac din partea Kievului ar putea avea consecințe catastrofale”, a declarat purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov, citat de TASS, agenția oficială de presă rusă.

Cea mai mare centrală electrică din Europa se află sub stăpânirea rușilor din 4 martie 2022. Ea a fost incendiată și deconectată de la rețeaua electrică de mai multe ori. În aprilie, imagini surprinse din satelit au arătat cum armata rusă se pregătea de luptă în interiorul centralei electrice.

Citește și