Rusia blochează accesul la 81 de mass-media europene pe teritoriul său / Der Spiegel și Le Monde, incluse pe „lista neagră”

Rusia a anunțat marți că blochează accesul pe teritoriul său la difuzarea a 81 de instituții media europene, inclusiv site-ul AFP, ca „răzbunare” pentru decizia UE din mai de a interzice patru instituții media de stat ruse, informează Le Figaro.

„Se introduc contramăsuri privind accesul de pe teritoriul rus la instalațiile de difuzare media din țările membre UE”, a declarat Ministerul rus de Externe într-un comunicat, dând vina pe Bruxelles pentru aceste restricții.

Lista publicată marți de ministerul rus include și mass-media germană Der Spiegel, spaniola El Mundo și El País, televiziunea italiană RAI și alte mass-media franceze precum cotidienele Le Monde, Libération și canalele LCI și CNews. Cei Douăzeci și șapte au convenit la mijlocul lunii mai să sancționeze patru mass-media ruse – Vocea Europei, Ria Novosti, Izvestia și Rossiïskaïa Gazeta -, acuzate de Bruxelles că răspândesc propagandă pro-Kremlin.

„Desfășurați campanii de dezinformare”

Sancțiunile luate de UE trebuie să includă și „interdicția finanțării ruse a mass-media, a ONG-urilor și a partidelor politice din UE”, a declarat comisarul european pentru valori și transparență, Vera Jourova. Moscova a amenințat ulterior cu represalii împotriva Uniunii Europene, cu care relațiile sunt slabe în contextul conflictului din Ucraina. Maria Zakharova, purtătorul de cuvânt al diplomației ruse, a promis atunci măsuri „foarte dureroase”.

La rândul său, Uniunea Europeană a interzis de mai bine de doi ani distribuirea în Europa a mai multor mass-media ruse sau pro-ruse, inclusiv Russia Today, acuzând Moscova că folosește aceste mass-media pentru a „își răspândi propaganda și a conduce campanii de dezinformare”.

Exit mobile version